avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj si divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj si divort

Buna ziua,
Unde este mai indicat sa se faca desfacerea casatoriei la primarie sau la notariat?
In momentul desfacerii casatoriei trebuie rezolvata si problema partajului?
As vrea sa stiu cum trebuie procedat. Se face dovada bunurilor comune (sau pe proprie declaratie)si o intelegere de impartire a acestora 50/50 % iar impartirea poate sa fie facuta oricand adica sa se astepte pana la vanzarea bunurilor care poate dura cativa ani?sau mai mult( prin invoiala partilor) ? Va multumesc.
Oriunde e la fel.
Partajul se poate face oricand sau... niciodata. depinde de interesele partilor. Va recomand sa cautati o consultatie juridica pentru asta sau sa reveniti cu detalii despre bunuri, interese, ce urmariti, parte financiara etc.
Bunurile se impart in baza actelor de proprietate, nu declaratii. Dar... exista si declaratii in actul de partaj pe cota fiecaruia etc.
Daca nu aveti copii minori desfacerea căsătoriei poate fi facuta la primarie/ notar sau instanta.

Pt partaj doar notar sau instanta.

Dc exista copii minori din căsătorie, divorțul se poate daca doar la notar sau in instanta.

Detalii concrete in legătură cu partajul puteti obtine doar prin prezentarea actelor fie unui avocat, fie la notariat.Va puteti adresa instantei de judecata, pentru imparteala, oricand.

De asemenea, puteti apela la un notar public, in vederea partajarii.
Prezumtia de comunitate , incidenta bunurilor dobandite de catre soti , nu este una irefragrabila, ci poate fi combatuta prin orice proba contrara.
Instanta de judecata va avea in vedere criterii generale, retinute la partajare : sumele de bani investite in vederea edificarii constructiei, actele de conservare efectuate ulterior, care au condus la sporirea valorii de circulatie a bunului, actele de administrare incheiate, situatia locativa a fiecaruia.Imobil dobandit in timpul casatoriei este bun comun.( proprietatea comuna devalmasa este caracaterizata prin faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, dreptul de proprietate nefiind fractionat).


Cota-parte din dreptul de proprietate urmeaza a fi individualizata prin imparteala.( bunul urmand a fi partajat ).In orice forma ar fi sistata starea de devalmasie, va fi individualizata cota-parte din dreptul de proprietate.Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie in timpul casatoriei- regim juridic ContSters341205 ContSters341205 eu si sotul meu ne-am construit casa pe pamantul donat de tatal sotului ,donatie facuta in timpul casatoriei noastre.la un eventual partaj ma va afecta lucrul ... (vezi toată discuția)
Partaj la multa vreme dupa divort cion59 cion59 Bună ziua. Am fost căsătorit și am împreună cu fosta soție un apartament. Avem împreună și 2 copii. Am divorțat însă acum 12 ani dar nu am făcut ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj marirod marirod Buna ziua ! In ultimii 15 ani sotul meu a lucrat in Spania de unde s-a si pensionat.La revenitrea in tara a intentat actiune de divort motivand racirea ... (vezi toată discuția)