avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mutare dosar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mutare dosar

Buna ziua am si eu un Dosar in care eu sunt parte vatamata ..este un dosar de vatamare corporala + conducere fara permis ..ma lovit cineva pe trecere a decurs totul bine a ajuns in instanta ...si acum tipul dupa o infatisare spune ca nu poate fi audiat ca pleaca in Italia Doamna judecatoare da din umeri cand am intrebato ..si acum am zis sa fac putina ordine in acest caz si sa mut dosarul la o alta judecatoria eu sunt din Bals jud Olt si as vrea sa mut dosarul la Judecatoria Craiova ...Pt ca acolo sunt sigur ca o sa mi se faca dreptatate ...Ma sfatuiti si pe mine ce trebuie sa fac ???
Cel mai recent răspuns: Tulcea Detectiv particular , Alte profesii 09:15, 3 Septembrie 2009
Temeiul stramutarii
ART. 55
(1) Inalta Curte de Casatie si Justitie stramuta judecarea unei cauze de la instanta competenta la o alta instanta egala in grad, in cazul in care impartialitatea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei, dusmaniilor locale sau calitatii partilor, cand exista pericolul de tulburare a ordinii publice ori cand una dintre parti are o ruda sau un afin pana la gradul al patrulea inclusiv printre judecatori sau procurori, asistentii judiciari sau grefierii instantei.
(2) In cursul judecatii stramutarea poate fi ceruta de partea interesata, de procuror sau de ministrul justitiei.

Cererea si efectele ei
ART. 56
(1) Cererea de stramutare se adreseaza Inaltei Curti de Casatie si Justitie si trebuie motivata. Inscrisurile pe care se sprijina cererea se alatura la aceasta, cind sint detinute de partea care cere stramutarea.
(2) In cerere se face mentiune daca in cauza se gasesc arestati.
(3) Suspendarea judecarii cauzei poate fi dispusa numai de catre completul de judecata investit cu judecarea cererii de stramutare.
(4) Abrogat.
Procedura de informare
ART. 57
(1) Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie cere, pentru lamurirea instantei, informatii de la presedintele instantei ierarhic superioare celei la care se afla cauza a carei stramutare se cere, comunicindu-i totodata termenul fixat pentru judecarea cererii de stramutare.
(2) Cind Inalta Curte de Casatie si Justitie este instanta ierarhic superioara, informatiile se cer Ministerului Justitiei.
(3) In cazul introducerii unei noi cereri de stramutare cu privire la aceeasi cauza, cererea de informatii este facultativa.

Instiintarea partilor
ART. 58
(1) Presedintele instantei ierarhic superioare celei la care se afla cauza ia masuri pentru incunostintarea partilor despre introducerea cererii de stramutare, despre termenul fixat pentru solutionarea acesteia, cu mentiunea ca partile pot trimite memorii si se pot prezenta la termenul fixat pentru solutionarea cererii.
(2) In informatiile trimise Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face mentiune expresa despre efectuarea incunostintarilor, atasindu-se si dovezile de comunicare a acestora.
(3) Cind in cauza a carei stramutare se cere sint arestati, presedintele dispune desemnarea unui aparator din oficiu.

Examinarea cererii
ART. 59
(1) Examinarea cererii de stramutare se face in sedinta publica.
(2) Cind partile se infatiseaza, se asculta si concluziile acestora.

Solutionarea cererii
ART. 60
(1) Inalta Curte de Casatie si Justitie dispune, prin incheiere motivata, admiterea sau respingerea cererii.
(2) In cazul in care gaseste cererea intemeiata, dispune stramutarea judecarii cauzei, hotarind totodata in ce masura actele indeplinite in fata instantei de la care s-a stramutat cauza se mentin.
(3) Aceasta instanta va fi instiintata de indata despre admiterea cererii de stramutare.
(4) Daca instanta la care se afla cauza a carei stramutare se cere a procedat intre timp la judecarea cauzei, hotarirea pronuntata este desfiintata prin efectul admiterii cererii de stramutare.
(5) Incheierea prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie dispune asupra stramutarii nu este supusa niciunei cai de atac.

Repetarea cererii
ART. 61
Stramutarea cauzei nu poate fi ceruta din nou, afara de cazul cind noua cerere se intemeiaza pe imprejurari necunoscute Inaltei Curti de Casatie si Justitie la solutionarea cererii anterioare sau ivite dupa aceasta.

Desemnarea altei instante pentru judecarea cauzei
ART. 61^1
(1) Procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala poate cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa desemneze o instanta egala in grad cu cea careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta, care sa fie sesizata in cazul in care se va emite rechizitoriul.
(2) Dispozitiile art. 55 alin. 1, art. 56 alin. 1 si 2 si art. 61 se aplica in mod corespunzator.
(3) Inalta Curte de Casatie si Justitie solutioneaza cererea in camera de consiliu, in termen de 15 zile.
(4) Inalta Curte de Casatie si Justitie dispune, prin incheiere motivata, fie respingerea cererii, fie admiterea cererii si desemnarea unei instante egale in grad cu cea careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta, care sa fie sesizata in cazul in care se va emite rechizitoriul.
(5) Incheierea prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie solutioneaza cererea nu este supusa niciunei cai de atac.
Sa inteleg ca dosarul este pe rolul Judecatoriei Bals - jud. Olt si doriti sa-l mutati la Judecatoria Craiova - jud. Dolj...cererea de stramutare se face pentru motive temeinice la Inalta Curte de Casatie si Justitie, aceasta fiind singura in masura sa se pronunte asupra cererii - daca se admite se va stramuta dosarul la o instanta de acelasi grad. Insa ma indoiesc serios ca veti obtine acest lucru, doar pentru ca vreti dvs. sa faceti putina ordine in dosar. Cititi cu atentie ce a postat mai sus dl. av. emiltatu si veti vedea motivele pentru care se cere stramutarea. Sfatul meu e sa aveti rabdare pentru ca dosarele de acest gen dureaza foarte mult, insa mergeti pana la capat! Succes...
Marius 19 ,dati Cezarului ce este al cezarului.
Luati aminte si puneti in practica sfatul colegilor care cu profesionlism au postat prevederile in baza carora instanta,poate,sa dispuna stramutarea cauzei.
Suplimentar va precizez ca justificarea oferita de catre partea adversa respectiv "nu poate sa fie audiat ca pleaca in Italia ",este o situatie de fapt independenta de vointa instantei.Motivatia respectiva nu constituie temei care csa conduca la admiterea cererii de stramutare .
Va sfatuesc sa asteptati cu incredere derularea procedurii legale la instanta care are pe rol cauza.
Suplimentar va sfatuesc sa nu va angajati in formularea unei cereri catre ICCJ deoarece hotararile acesteia ,contin dispozitii obligatorii in sarcina dvs pentru achitare c/v taxe judiciare .
Hmmm ..Din cate observ eu aici este o procedura complicata cea ce vreau eu sa fac ...Pana mai acum o Luna am zis Lucrurile Sunt Ok ..ce rost mai are sa mai imi angajez un avocat Lucrurile au fost clare + raportul de expertiza tehnica judiciara ..Am zis ca nu are rost si eu drepturi banesti nu am Pt ca a fost sanatatea mea in joc tipul e de banii gata masina de fite fara permis ma lovit pe trecere credeam ca na ...am peste 61 de zile ingrijiri medicale ...zic ca Nah e ok..Dar cand vad cum oameni acestia de aici din Judecatorie trateaza cazul ca si cum nu ar fii mor de nerviii ...Este si ceva necurat la mijloc si de aceea vreau sa ma asigur ca isi va primi pedeapsa ...O sa iau legatura si cu un Avocat zilele aceastea
Obligatoriu consultati avocat,avand in vedere zilele de spitalizare.
Daca nu a-ti cunoscut orice procedura de competenta solutionare ,in si de catre instanta,este obositoare,consumatoare da sanatate,finante ,solicita mult timp,si in final constati daca a meritat sau nu
Nu pierdeti timpul cu cererea de stramutare,motivarea este superflua,nu ve-ti obtine admiterea cererii.

Alte discuții în legătură

Stamutare dosar penal gancuta gancuta pot cere stramutarea dosarului pe baza anchetei la parchet ?s-au dictat la martori ce sa scrie in declaratii (vezi toată discuția)
Pot solicita schimbarea judecatorului sau stramutarea procesului in alt oras? aldearocsana aldearocsana as dori ca procesul fratelui meu pentru omor din culpa sa fie mutat in alt oras daca s-ar putea sau macar sa fie schimbata judecatoarea deoarece locuim intr-un ... (vezi toată discuția)
Stramutarea procesului oltul oltul in ce conditii se poate stramuta un proces penal? (vezi toată discuția)