Buna ziua. Acum ceva timp mi-au fost tăiate toate cauciucurile la mașina personală de către fostul concubin. Era ora 2 noaptea, eu l-am văzut pe geam ca el a fost, dar nu am martori. În timpul cât am stat împreună, respectivul mia dat parola lui de facebook, iar eu am intrat si am cit câteva conversații. Într-una din ele i povestește/ recunoaște unui prieten ca el e cel care le-a tăiat. Am făcut un print-screen conversatiei. Întrebarea mea este : acea conversație poate fi utilizată ca probă? Nu voi avea probleme ca i-am citit conversațiile ?
Poate fi folosita ca proba.
In mod normal, nu ar fi putut si ati fi comis infractiunea de violarea corespondentei.
Insa daca fapta dvs ajuta la descoperirea unei infractiuni (distrugere), nu comiteti nicio infractiune.
Art. 302. Noul Cod penal
(1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia, precum şi divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greşeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicaţii se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost săvârşite de un funcţionar public care are obligaţia legală de a respecta secretul profesional şi confidenţialitatea informaţiilor la care are acces, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
(4) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, către o altă persoană sau către public, fără drept, a conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de aceasta din greşeală sau din întâmplare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(5) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
b) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Avand in vedere ca ii cunoasteti parola, ramane de demonstrat ca el a scris acel lucru si nu dvs. Si nu vad ca Politia sa scoata 50 000 RON de la buget pentru a lamuri cine a scris, prin mandat in SUA sau Irlanda.
Este imposibil de dovedit ca el a scris acel mesaj, si chiar dacă ar fi asa nu o sa recunoască ca a vorbit serios,puteti depune o plangere la poliție pentru infractiunea de distrugere poate totusi a existat o cameră de filmat sau se vor gasi alte probe concludente
Folosind ce a publicat incercati sa il faceti sa isi recunoasca fapta intr-o convorbire (filmare) pe care o inregistrati. Apoi folositi inregistrarea pentru recuperarea prejudiciului.
Aceea proba este suficienta pt a fi convocat la audieri in faza cercetarii penale dar nu suficienta in instanta . Incercati sa obtineti si alte probe .
O plagere la politie ,posibil sa se sperie sa sa doreasca impacarea contra sumei de ... .Un om care taie cauciucuri (sunt creu de taiat in sensul ca necesit un pic de efort si un cutit) e putin probabil sa se sperie .