avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Imposibilitate inregistrare contract de inchiriere la ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Imposibilitate inregistrare contract de inchiriere la ANAF S6?!

Buna ziua,

Ma confrunt cu o situatie pe care nu reusesc sa o rezolv in privinta inregistrarii unui contract de inchiriere la ANAF S6. Voi incerca sa fiu cat mai succint.
Fiul meu este cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Este nascut in 1992 si se afla in Franta din 1999 (deci inainte de obtinerea unei prime carti de identitate). In sistemul evidentei populatiei CNP-ul lui este legat de adresa la care locuiam in momentul in care s-a nascut. Insa in acel an (1992) am vandut acel apartament din S5 si ne-am stabilit domiciliul in S6. Din motive pe care nu le cunosc si pe care nu am cum sa le investighez acum dupa 25 de ani, nu s-au actualizat si datele lui.
In 2004 a obtinut un apartament tot in S6 prin Certificat de Mostenitor.
In 2016 am decis sa inchiriem acel apartament si in acest sens m-a mandat printr-o procura de administrare si conservare sa intreprind toate demersurile necesare. Pe langa toate cele specifice procesului de inchiriere, m-a imputernicit sa-l reprezinta in fata autoritatilor de orice fel pentru buna ducere la indeplinire a mandatului si cuprinde o prevedere care specifica posibilitatea ca respectiva procura sa serveasca si ca procura speciala.
La sfarsitul lunii decembrie considerand ca am documentele necesare am incercat demersurile pe langa ANAF S6 pentru inregistrarea unui contract de inchiriere incepand cu data de 1 ianuarie 2017.
Acest lucru nu a fost posibil, deoarece administratia solicta o carte de identitate temporara pentru cetateni romani cu domiciliul in strainatate. De aici incepe bizareria. Cei de la evidenta populatiei sustin ca acest tip de document spre deosebire de cartea de identitate permanenta nu se poate emite pe baza de procura ci impune prezenta fizica a persoanei (ceea ce este imposibil dintr-o multime de motive de ordin practic, profesional etc.).
Reglementarile din codul fiscal asa cum le inteleg eu, specifica pe de alta parte ca cetatenii nerezidenti (ceea ce consider ca este si cazul de fata, deoarece nu are domiciliul in Romania si nu locuieste minim 180 de zile in Romania) pot fi reprezentati de mandatar si domciliul fiscal poate fi cel al mandatarului (inclusiv cf. art 5 si 7 din ordinul 3775 al preseditelui ANAF).
Acum sunt blocat intre refuzul administratiei de a inregistra contractul fara aceasta carte de identitate provizorie si procedura specifica a evidentei populatiei de a elibera acest document doar in cazul in care persoana in cauza chiar locuieste in mod efectiv pe o perioada determinata in Romania.
Multumesc anticipat pentru orice lamurire care ma poate ajuta sa rezolv aceasta situatie.

Alte discuții în legătură

Adresa gresita in buletin Steffy81 Steffy81 Buna ziua, Amo prietena care este plecata in Germania si acum i-a expirat buletinul. A facut o procura prin care il deleaga pe tatal ei sa se ocupe de noul ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament proprietate minor alexa_m alexa_m Problema este urmatoarea. In urma divortului, copilul a revenit mamei iar ei locuiesc acum in alta tara.Minorul are acum 15 ani si are document de identitate ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere pentru copil nascut in anglia iulia_pro iulia_pro Buna ziua, Din cate am citit pe forum, am inteles ca unul din documentele necesare pentru obtinerea certificatului de nastere, este, o adeverinta de ... (vezi toată discuția)