avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Decl 010 asoc. propr. Impozit pe Profit
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Decl 010 asoc. propr. Impozit pe Profit

Asociatiile de Proprietari care nu realizeaza niciun venit de natura economica (chirie spatii sau alte activitati) aveau obligatie sa depuna 010 in ianuarie 2016 in care sa se declarare cu impozit pe profit, iar in februarie sa depuna D 101 cu o venituri si 0 cheltuieli?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: agherghina , utilizator 15:39, 2 Februarie 2017
Asociatiile de proprietari depun formularul 010 pentru a evidentia toate categoriile de contributii la bugetul de contributii sociale, referitor la salariile personalului angajat si indemnizat. - punctul 6 si numai acesta. Nu se completeaza nimic la impozitul pe profit deoarece asociatiile de proprietari nu fac profit.
Deci nici D 101 nu are de ce sa o depuna.

Daca s-a gresit formularul 010 se merge repede la ANAF si se depune altul completat numai la punctul 6.
Codul fiscal al asociatiei nu are "RO" in fata, deci aceasta mentiune nu se ia in calcul.
Asa consider si eu, doar ca la Constanta a fost o intalnire cu reprezentantii Anaf care au specificat ca si asociatiile de proprietari se incadreaza in prevederile Art.13 alin(1) cod fiscal 2016 - sunt considerate persoane juridice impozabile si au obligatia depunerii D010 cu declarare platitor impozit profit, indiferent daca obtin sau nu venituri, depun D101 cu 0 venituri 0 cheltuieli. In cazul celor care au venituri din chirii utilizate pt imbunatatiri, modernizari sunt venituri neimpozabile cf cod fiscal, dar trebuie declarate ca atare in D101. Logic ca daca vor merge la ANAF cu 010 pentru ianuarie 2016 vor trebuie sa plateasca amenda pentru depasirea termenului legal, care era 15.01.2016.
E un nonsens ce li s-a spus la Constanta.
Pai, daca asociatiile de proprietari sunt organizatii nonprofit, deci nu fac profit, ce rost are sa declare ca este platitor de impozit pe profit si sa mai depuna si D101.

Eu asa ceva n-am mai auzit, dar in zilele noastre ne putem astepta sa ni se spuna de la ANAF ca trebuie sa ne declaram oameni, nu masini.

Adevarul este ca au un soft varza, legi varza, baza de date varza. Si incearca acum sa ne faca si pe noi varza. E singura explicatie pe care o gasesc.
Tot Ghita le-o fi dat si lor softul?
Sa mai facem haz de necaz, ca domnii cu legile oricum fac ce vor, interpreteaza cum vor (in folosul lor). O sa pun un mail la Ministerul de Finante, sa am scris un punct de vedere oficial.
:)
@agherghina - in tara au fost organizate astfel de intalniri, unde s-a discutat despre aceasta modificare:
(citat)

“Prin OANAF 3386 din 25.11.2016 a fost aprobat Formularul 101 pentru declararea obligatiilor anuale aferente anului fiscal 2016. Formularul poate fi descarcat de pe pagina ANAF, fiind publicat in data de 27 ianuarie 2017.
Declaratia se depune de catre platitorii de impozit pe profit la urmatoarele termene:
1. 27 februarie 2017 in cazul urmatorilor contribuabili:
- contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura;
cultele religioase,
- unitatile de invatamant preuniversitar si institutiile de invatamant superior, particulare, acreditate, precum si cele autorizate,
- asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari,
Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania,
- organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale, organizatiile patronale
Atentie! Formularul se va depune de catre persoanele care aplica regulile speciale de impozitare reglementate la art. 15 din Codul fiscal, inclusiv in situatia in care inregistreaza numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit titlului II "Impozitul pe profit" din Codul fiscal.
Aceasta obligatie este expres prevazuta de instructiunile de completare a formularului avand in vedere interpretarile diferite din anii precedenti.”

Alte discuții în legătură

Declaratie asociatii de proprietari? FeliciaVincze FeliciaVincze Buna ziua, La o Asociatie de proprietari care nu are profit deloc, se depune D101? Eu am depus doar D010 la infiintare. Dar acum am citit urmatoarele: ... (vezi toată discuția)
Declaratia 101 asociatie de proprietari corneliacr corneliacr Buna ziua...o asociatie de proprietari trebuie sa depuna declaratia 101 pentru anul 2016? Un cenzor mi-a spus ca este primul an in care trebuie facut acest ... (vezi toată discuția)
Declaratia 101 StRotaru StRotaru Este adevarat ca , incepand cu anul 2017, Asociatiile de Proprietari trebuie sa depuna Declaratia 101, inclusiv in situatia in care realizeaza numai venituri ... (vezi toată discuția)