avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate - administrator cu contract de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate - administrator cu contract de mandat

Pot benefica de concediu medical pentru risc maternal sau concediu de maternitate, in conditiile in care contractele individuale de munca sunt suspendate pe perioada exercitarii mandatatului de administrator in baza contractelor de mandat?
Precizez ca se platesc in continuare toate contributiile de catre societate prin retinerea lor la sursa, inclusiv cota de 0,85%
Cel mai recent răspuns: Kujeti , utilizator 16:46, 30 Ianuarie 2017
Daca s-a achitat contributia de 0.85% pentru concedii si indemnizatii , atunci puteti beneficia de concediu si de indemnizatia de maternitate.
Cei la de resurse umane imi spun ca nu ma incadrez in conditiile stabilite de lege; invoca Art. 1 OUG 158/2005
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:
A. desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu, precum şi orice alte activităţi dependente;

Mentioneaza ca nici celelalte situatii din ordonanta nu mi se aplica si ca nu pot deconta concediile medicale.

Ce alte texte pot invoca?
Pe langa plata contributiei, trebuia sa mai aveti incheiat si un contract cu CJAS pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate.

Intrebati si la CJAS, daca beneficiati sau nu.
Am intrebat si am inteles ca acele conventii pot fi incheiate de asociaţi, comanditari sau acţionari; membri ai asociaţiei familiale; pers. autorizate să desfăşoare activităţi independente si anumite persoane care au început stagiul de cotizare in 2006; nu si de administratori; din 2011 ai fost eliminata aceasta categorie din OUG la alin 2 al art 1, probabil cu intentia de a fi asimilat angajatului dar au omis sa-l precizeze la alin 1, la persoanele care au dreptul la concedii medicale..
In acest caz, nu veti beneficia de concediu de maternitate, in schimb veti beneficia de CCC si indemnizatia aferenta inceand cu data nasterii copilului.

Alte discuții în legătură

Conventia civila se ia in calcul la indemnizatia de maternitate si cea de crestere a copilului? ioana-elena81 ioana-elena81 Ce taxe trebuie achitate ca prestator - persoana fizica intr-o conventie civila de prestari servicii cu o intreprindere individuala pt ca sa se ia in calcul la ... (vezi toată discuția)
Concediu medical al unei persoane cu contract de mandat aprov1961 aprov1961 Am o persoana angajata cu contract de mandat si urmeaza sa intre in spital penru o interventie chirurgicala. Are dreptul la plata concediului medical avand in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii de gravide ptr pfa mihaelaionel87 mihaelaionel87 Buna ziua, Ma numesc Mihaela si va rog sa-mi raspundeti daca.... Sunt insarcinata si lucrez cu contract de colaborare la o companie de asigurai, avand un ... (vezi toată discuția)