avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cui sa ma adresez !?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cui sa ma adresez !?

Situatia mea este in felul urmator : sunt casatorita de 6 ani cu un cetatean strain, casatoria a fost oficiata in Olanda, certificatul nu este cunoscut si recunoscut de autoritatile romane, deci nu am facut transcrierea. Avem un copil, nascut tot in Olanda, al carui certificat de nastere urmeaza sa-l trascriu cat de curand.
Marea intrebare : cui ma adresez eu in cazul in care doresc sa divortez ? De a cui competenta depinde separarea si implicit custodia minorului ? Mentionez ca sotul meu este in Romania din luna ianuarie si are un certificat de inregistrare de la Politia pentru straini, cu o adresa de resedinta in Romania. Eu am revenit legal la adresa parintilor mei - adresa de domiciliu.
Carei judecatorii trebuie sa ma adresez ?

Va multumesc mult.
Deci in Romania nu pot divorta ?
Regulamentul (CE) nr. 2201/2003:

SECŢIUNEA 1
Divorţ, separare de corp şi anulare a căsătoriei
Articolul 3
Competenţă de fond
(1) Sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul, separarea de corp şi anularea căsătoriei instanţele judecătoreşti din statul membru:
(a) pe teritoriul căruia se află:
― reşedinţa obişnuită a soţilor sau
― ultima reşedinţă obişnuită a soţilor în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo sau
― reşedinţa obişnuită a pârâtului sau
― în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi sau
― reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii sau
― reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin şase luni imediat înaintea introducerii cererii şi în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, are „domiciliul” în acel loc;

Deci puteti divorta si in Romania, evident dupa transcrierea certificatului de casatorie.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Adica anula casatoria, pentru ca ea nu a fost recunoscuta de statul roman, certificatul nu a fost transcris.
Va multumesc pentru atentionare, intra-devar este o situatie aparte pe care, de 6 luni de zile, nu stie nimeni sa mi-o explice clar si dupa litera legii !

Habar n-am cui trebuie sa ma adresez sa incep actiunea de divort !
Simplu: sunteti amandoi in Romania cu domiciliile/resedinta legale? Divortati in Romania.
Primul pas: faceti demersurile pentru recunoasterea hotararii de divort in Romania si transcrieti si certificatul copilului.
Al doilea pas: introduceti cererea de divort.

Alte discuții în legătură

Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia.... divort in romania voloagaelena voloagaelena Am si eu o intrebare... Sunt casatorita cu un cetatean roman. Casatoria a fost facuta in Italia. Dupa transcrierea casatoriei pot da divort in Romania? Ce acte ... (vezi toată discuția)
Divort victoria58 victoria58 Acum cand s-au luat anumite decizii privind divortul dintre persoane cu cetatenii diferite,se poate divorta si la noi in tara de un cetatean strain? fiica ... (vezi toată discuția)