avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce pot face - nereguli in firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce pot face - nereguli in firma

Buna!Am o problema cu firma la care lucrez,nu plătește contribuțiile la stat,nu ne dă concediu de odihna si nici salariu minim pe economie.Am găsit în revisal suspendări cu acordul părților( în timp ce lucram neîntrerupt)pe care nu le-am semnat.
Cel mai recent răspuns: El40la , utilizator 17:57, 5 Martie 2017
1. Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Unde pot face acțiune în instanță?La judecătoria unde are firma adresa sau unde locuiesc eu?
La tribunalul in raza caruia domiciliati.
Mulțumesc!Vreau să plec din această firmă,Cum este mai bine ,să ii reclam cât sunt în firma sau după ce plec?
Puteti face asta in ambele situatii . Cred ca cel mai bine este dupa, intrucat veti putea evita anumite presiuni asupra dvs daca actionati in timpul cat sunteti angajat.

Alte discuții în legătură

Asigurare sanatate Florin balan Florin balan Firma la care lucrez nu îmi plătește asigurările medicale . Editat denumire societate. (vezi toată discuția)
Neplata contributii de catre angajator sorinelo sorinelo sotia lucreaza de 1 an, am verificat plata contributiilor si constatam ca angajatorul sau contabila nu au achitat lunile 3,4 si6, se mai poate plati din ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicală posibil neplătită de angajator Andrey_Hd Andrey_Hd Ce pot face dacă lucrez și apar neasigurat la casa de sănătate? (vezi toată discuția)