avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... C.I.M. intr o Asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

C.I.M. intr o Asociatie de proprietari

Buna ziua
Am o nelamurire si doresc pentru ca in sfarsit am studiat acele contracte de munca ale angajatiilor din asociatie , ca cineva sa faca precizari in aceat caz :
Am inteles ca si intr o asociatie de proprietari administratorul , omul / femeia de serviciu conform Codului muncii este obligatoriu incheierea C.I.M.- lui fie cu norma intreaga sau o fractiune de norma .
Ce nu inteleg este faptul de ce sunt eu asociatie de proprietari " obligata " si in cazul in care am contabil si casier pe aceste functii sa inchei ( sau poate nu ) aceste contracte individuale de munca cu toate ca programul de lucru al casierului este de 2 ( doua ) ore / zi de 2 ( doua ) zile pe saptamana si inca cateva ore pentru incheierea formalitatilor de casierie si banca si nici decum este incheiat , adica contractul avand durata muncii de 4 ore / zi , 20 ore / saptamana si salariul de baza brut de 1088 lei, nu discutam si de celelalte impozite .
Pentru ca nu am fost si nu pot fi de acord cu acest lucru ( ca mine mai sunt si altii ), poate cineva sa ma convinga ca asa trebuie ca sa nu zic " obligatoriu " cu argumente pentru acoperirea programului prevazut in acest contract .?
Acelasi lucru se intampla si cu contabilul si nu revin acestui fapt incaodata .
Punctul nr.2
De ce sunt eu asociatie " obligata " ( am folosit si de aceasta data acest cuvant , poate ca nu trebuia ) sa inchei Contract individual de munca unei persoane care se ocupa cu cititul contoarelor / repartitoarelor sau cum li se mai zice de apa calda si apa rece unde in acel contract este stipulat la felul muncii : cititor contoare apa rece si calda , iar la durata muncii : 2 ( doua ) ore / zi respectiv 10 ore / saptamana cand acest lucru se intampla cateva ore unde mai adaugam cateva ore pentru insumarea consumului la sfarsit de luna .
Presupunand ca am fost cat de cat exlpicit , in caz contrar revin cu alte amanunte , vin cu urmatoarea intrebare
- In aceste cazuri si pentru ca am folosit cuvantul " obligatoriu " trebuie sau nu incheierea de asemenea contracte ? sau ce ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:11, 8 Martie 2017
Daca activitatea este permanenta, legea va obliga sa incheiati CIM.
Dar, atunci cand incheiati un asemenea contract, nu este obligatoriu sa aveti prestatie zilnica.
In contract se poate scrie 4 zile / luna, 2 ore /zi de lucru, asta insemnand ca omul lucreaza numai 4 zile din luna calendaristica, iar in fiecare din aceste zile lucreaza 2 ore.
Il platiti pentru aceasta prestatie.

Dincolo de cerbicia cu care urmariti aceste contracte la asociatie, probabil pe principiul ca "n-are lumea bani", as fi vrut sa vad fiecare din aceste persoane care "n-are bani", in perioada sa de activitate, la locul de munca, ca ar fi fost platite strict la cate ore ar fi lucrat efectiv, nu la cate le petrecea la cafele si plimbareala prin oras sau alte activitati care numai munca nu se chema a fi. Dar, sigur, statul putea sa plateasca, pensionarul nu. Il doare la basca de pensia altuia.
Daca s-ar putea sa lucreze pe gratis sau pe 2 lei, iar cand nu mai poate sa-l aruncam la gunoi, n-ar fi rau. Bine ca avem noi pensie! X-(
este normal sa fie contract de munca.
daca se intampla un accident in timp ce este la Asociatie si nu are contract de munca, va dati seama ca este penal?
Acei oameni care lucreaza trebuie sa beneficieze de toate drepturile pe care le confera legea, nu este normal?
Multumesc de raspunsuri dar ... merg pe premiza ca nu am inteles si intreb din nou : pe cele 4 ore / zi acest casier are incarcare sau incheiem acel C.I.M. ca asa prevede legea si conform tarif / ora sa il platesc intocmai ?
Pai va rog eu frumos si sa fiti sinceri cei care va ocupati de casierie la o asociatie , este corect sa ai activitate cateva ore pe saptamana sau cateva ore intr o saptamana si sa ai contract de munca de 4 ore / zi sau 2 ore / zi ? eu asta am intrebat
brosservicto ... si citez " daca se intampla un accident in timp ce este la asociatie si nu are contract de munca , va dati seama ca este penal ?" si intreb pe stimabilul : persoana respectiva in intrevalul prevazut in C.I.M nu este prezent si se intampla acel accident , tot asociatia este de vina da pentru ca persoana trebuia sa fie la serviciu si ce sa faca , sa taie frunza la caini ? cand el are incarcare doar cateva ore la sfarsit de luna sa citeasca apa .
Si cum sa scriu 4 zile cand contractul prevede :
-1. norma intreaga , durata timpului de lucru fiind .....ore / zi .....ore / saptamana .
-2. o fractiune de norma de ....ore / zi ( cel putin 2 ore / zi ) ..... ore / saptamana .
Eu aici nu inteleg , pai daca el nu nu lucreaza zilnic ci de 2 ori pe saptamana a 2 ore sau cateva ore la sfarsit de luna , cum sa trec asa ceva in contract daca nu este real ?
Doamna elga , aveti un model de contract , va rog la durata muncii sa faceti un exercitiu asa cum am prezentat eu situatia , bine inteles daca doriti ca eu sa inteleg .
Din ce am citit si din ce am inteles situatia s ar prezenta in felul urmator : cim - ul se incheie daca prestezi cel putin 2 ore / zi , in caz contrar daca scri 4 ore / zi , 20 ore / saptamana esti obligat sa ii dai salariu la 80 ore / luna cu toate ca de lucrat efectiv lucrezi sa zicem doar pe jumatate sau in cazul cititorului 2 ore / zi , 10 ore / saptamana , 40 ore / luna si efectiv 8 - 10 ore , buna afacere .
Eu zic ca nimeni nu trebuie sa lucreze pe gratis , dar nici sa lucrezi efectiv 4 zile a 8 ore / zi si sa primesti pentru dublu sau mai mult dect dublu .
Sunt de acord ca acei care lucreaza trebuie sa beneficieze de toate drepturile pe care i le confera legea , dar nici chiar asa





Iata ce puteti sa scrieti in contract:
H. Durata muncii : O fractiune de norma intreaga de 1 ora/zi, 5 ore/saptamana, 2 ore/luna.
a) Repartizarea programului de lucru este :nedeterminata.
b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile Regulamentului intern
I. Concediul : Durata concediului anual de odihna este de 20 zile lucratoare
J. Salarizarea : Salariul de baza lunar brut este de ……………. lei.
Alte elemente constitutive ale salariului: -.


Norma intreaga = echivalent, proportional cu programul de 8 ore. Altfel de norme sunt cele cu program redus in care activitatea se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de mediu, de zgomot etc. Sunt acele norme cu program redus de 7 ore sau 6 ore zilnic.

In contract se specifica aceasta caracteristica deoarece CAS-ul are procente diferite de la o norma la alta.
In cadrul normei intregi, puteti stabili si programul de 2 ore / luna. Iar pentru aceste 2 ore il platiti cu cel putin salariul minim pe economie care acum este 1450 lei pentru program normal.
Nu stiu cat vine salariul / ora, ca lunar sunt numar de zile lucratoare diferit, dar salariul este acelasi.
Daca facem un calcul orientativ avem 1450 / 30 zile = 48.33 lei /zi.
48.33 lei /zi / 8 ore = 6.04 lei / ora
Daca lucreaza 2 ore / luna ii dati 12 lei salariul brut , :tomato: Asta, daca se invoieste sa se dea jos din pat....

Si, atentie, e vorba de salariul brut!
Ultima modificare: Vineri, 3 Martie 2017
elga50, moderator
Doamna elga cu toata sinceritatea va comunic ca nici de data aceasta nu sunt lamurit , in primul rand ca nu mi se raspunde daca este obligatoriu incheierea contractului de munca si luam exemplu Dumneavoastra de 2 ore / luna , adica pentru 2 ore sa inchei contract de munca ?
Eu am dat exemple cu acele functii de casier , contabil si cititor de ape si am intrebat si intreb , daca lucreaza ca sa zic asa si luam cazul cititorului , 5 ore efectiv pentru citire si mai punem 5 ore pentru calcul , in total 10 ore , pai cum sa i pun in contract 40 ore respectiv 2 ore / zi ? este corect ? pai nu este un fals in acte ?
O luna are 20 - 21 zile lucratoare x 8 ore / zi = 166 ore pe luna , salariu obligatoriu de la 1 Februarie este de 1450 : 166 ore = 8,73 lei / ora ( am gresit cu ceva ? )
Salariatul respectiv lucreaza efectiv 10 ore x 8,73 lei = 87,3 lei unde nimeni nu v a lucra cu asa salariu , iar la 40 ore cat se prevede in contract x 8,73 lei = 350 lei , mai aproape de adevar .
Si atunci intreb din nou : pai daca respectivul angajat lucreaza 10 - 15 ore pentru acea munca , de ce sa scriu in contract 2 ore / zi x 20 zile = 40 ore ? poate nu inteleg eu , asa trebuie scris ? realitatea unde este ?
Iarasi intreb si la experienta pe care o aveti caci poate sunt eu prea exigent si luam exemplu casierului , poate justifica sau are acoperire in acel contract de 4 ore / zi x 20 zile = 80 ore ( ce poate sa faca 4 ore in fiecare zi ) unde reprezinta o jumatate de norma , norma intreaga fiind de 166 ore , sau ce facem , " umflam " ca sa ce .
Nu se poate ca totul sa fie real , transparent , adica nu sunt impotriva a da salariu mai mare , dar nu la modul de a acoperi , justifica si sa umflu contractul de munca cand efectiv activitatea nu impune acest lucru .
Poti trece in respectivul contract la salariu cat doresti si cat te tine buzunarul , dar nu sa spui ca lucrezi 4 -5 - 6 ore /zi cand acest lucru nu se impune neavand acoperirea acestora , poate in alte domenii se practica acest lucru dar intr o asociatie de proprietari trebuie sa fie transprenta , acesta este modul meu de a gandi si de aceea doresc mai multe explicatii nu ceva de genul ca " asa trebuie si ca asa este normal " .
Stiu o sa se spuna ca nimeni nu sta pe bani putini sau ca eu asi sta pe acel salariu , corecta intrebarea si raspunsul meu este : cui nu ii convine ...
Asi dori si alte pareri avand in vedere ca pe forum sunt multi administratori , presedinti , cenzori , cum se procedeaza la Dansii in asociatii caci poate , poate odata am sa inteleg fenomenul .
Multumesc

Alte discuții în legătură

Durata muncii la un c.i.m. eugarizan eugarizan Am studiat Cudul Muncii si nu am putut sa deslusesc daca este obligatoriu ca unui angajajat cu C.I.M. timp partial de munca sa consemnez la Durata muncii ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu timp redus de lucru Stanciut Stanciut Angajati unei asociati de locatari care sunt angajati acum cu norma intreaga (administrator,casier ,femeie de serviciu) se poate reduce norma de lucru de la 8 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de concediu administrator Elidor Elidor Administratorul asociatiei noastre de proprietari este cu contract de muncacu program de 4 ore zilnic. A depus o cerere pentru CO-parte financiara, dansul ... (vezi toată discuția)