avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Drepturi youtube
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Drepturi youtube

Am si eu o nelamurire. Anul trecut am facut un videoclip, cu secvente dintr-un film, pe o melodie (melodia nu este a mea si nici filmul, clar :P) si l-am postat pe youtube. Acum cateva zile mi-a trimis cineva un mail pe youtube in care ma intreba daca sunt de acord sa ii las sa foloseasca videoclipul realizat de mine intr-un film pe care il fac in Belarus. Eu le-am dat permisiunea fara sa ma gandesc ca eu nu aveam niciun drept de autor, nici pt melodie, nici pt film. Daca vor folosi videclipul meu in acel film fara ca ei sa vorbeasca cu producatorul filmului si al melodiei, eu as putea avea probleme cu drepturile de autor sau numai ei? Mentionez ca nu am cerut nimic in schimb.
Ultima modificare: Duminică, 13 Septembrie 2009
zizi_laura, utilizator
Cel mai recent răspuns: zizi_laura , utilizator 19:25, 15 Octombrie 2009
Dvs. ar fi trebuit ma intai sa obtineti acordul acelora care detin drepturie de autor pentru melodia si filmul respectiv. Daca nu ati facut-o, incercati de acum incolo sa ii contactati.
Cei care vor folosii filmul vor putea avea probleme...
Insa nici dvs nu sunteti scutit de probleme, deoarece ati dat mai departe niste drepturi care nu va apartineau!
Nici nu mai vorbesc ca nu aveati dreptul sa folositi filmul si muzica fara acordul autorului... chiar daca pe youtube e o practica cvasinormala!
Bun, deci la ce sa ma astept de acum incolo? Cam ce pedeapsa pot primi? Macar sa ma impac cu gandul pana atunci......

P.S. Multumesc pt raspunsuri
Strict teoretic exista legea copyright-ului... insa daca e vorba de filme si muzica straina, e posibil ca nimeni sa nu vina cu pretentii/plangeri izvorate din legea romana a drepturilor de autor!
Eu personal, cred ca n-o sa se intample nimic de genul asta, insa e posibil ca cei ale caror drepturi le-ati incalcat sa vina cu ceva pretentii civile...

Art. 140. - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă de la 200.000 lei la 3 milioane lei, dacă nu constituie o infracţiune mai gravă, fapta persoanei care, fără a avea autorizarea sau, după caz, consimţământul titularului drepturilor recunoscute prin prezenta lege:
a) aduce o operă la cunoştinţă publică;
b) reprezintă scenic, recită, execută sau prezintă direct, în orice altă modalitate publică, o operă;
c) permite accesul public la bazele de date pe calculator, care conţin sau constituie opere protejate;
d) traduce, publică în culegeri, adaptează sau transformă o operă, pentru a obţine o operă derivată;
e) fixează pe un suport prestaţia unui artist interpret sau executant;
f) emite ori transmite prin radiodifuziune sau prin televiziune o prestaţie, fixată ori nefixată pe un suport, sau o retransmite prin mijloace fără fir, prin fir, prin cablu, prin satelit ori prin orice alt procedeu similar sau prin orice alt mijloc de comunicare către public;
g) prezintă într-un loc public înregistrările sonore ale unui producător;
h) emite ori transmite prin radiodifuziune sau prin televiziune înregistrările sonore ale unui producător ori le retransmite prin mijloace fără fir, prin fir, prin cablu, prin satelit sau prin orice alt procedeu similar ori prin orice alt mijloc de comunicare către public;
i) fixează programe de radio sau de televiziune sau le retransmite prin mijloace fără fir, prin fir, prin cablu, prin satelit sau prin orice alt procedeu similar ori prin orice alt mijloc de comunicare către public;
j) comunică, într-un loc accesibil publicului cu plata intrării, programe de radio sau de televiziune.

Art. 141. - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amendă de la 500.000 lei la 10 milioane lei fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoştinţă publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Art. 142. - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 700.000 lei la 7 milioane lei, dacă nu constituie o infracţiune mai gravă, fapta persoanei care, fără a avea consimţământul titularului drepturilor recunoscute prin prezenta lege:
a) reproduce integral sau parţial o operă;
b) difuzează o operă;
c) importă, în vederea comercializării pe teritoriul României, copii de pe o operă;
d) expune public o operă de artă plastică, de artă aplicată, fotografică sau de arhitectură;
e) proiectează public o operă cinematografică sau altă operă audiovizuală;
f) emite o operă prin orice mijloc ce serveşte la propagarea fără fir a semnelor, sunetelor sau imaginilor, inclusiv prin satelit;
g) transmite o operă către public prin fir, prin cablu, prin fibră optică sau prin orice alt procedeu similar;
h) retransmite o operă prin orice mijloc ce serveşte la propagarea fără fir a semnelor, sunetelor sau imaginilor, inclusiv prin satelit, sau retransmite o operă prin fir, prin cablu, prin fibră optică sau prin orice alt procedeu similar;
i) emite sau transmite într-un loc accesibil publicului o operă radiodifuzată sau televizată;
j) reproduce prestaţia unui artist interpret sau executant;
k) difuzează prestaţia unui artist interpret sau executant;
l) reproduce înregistrările sonore ale unui producător;
m) difuzează înregistrările sonore ale unui producător, inclusiv prin închiriere;
n) importă, în vederea comercializării în România, înregistrările sonore ale unui producător;
o) reproduce programe de radio sau de televiziune, fixate pe orice fel de suport;
p) difuzează, inclusiv prin închiriere, programe de radio sau de televiziune fixate pe orice fel de suport;
r) importă, în vederea comercializării în România, programe de radio sau de televiziune fixate pe orice fel de suport.

Art. 143. - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă de la 500.000 lei la 5 milioane lei, dacă nu constituie o infracţiune mai gravă, fapta persoanei care:
a) pune la dispoziţia publicului prin vânzare sau prin orice alt mod de transmitere cu titlu oneros ori cu titlu gratuit mijloace tehnice destinate ştergerii neautorizate sau neutralizării dispozitivelor tehnice care protejează programul pentru calculator;
b) refuză să declare organelor competente provenienţa exemplarelor unei opere sau provenienţa suporturilor pe care este înregistrată o prestaţie ori un program de radio sau de televiziune, protejate în temeiul prezentei legi, aflate în posesia sa în vederea difuzării.

Art. 144. - Acţiunea penală se pune în mişcare în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 140, 141 şi 142 lit. a),
c), j), l), n) şi o), la plângerea prealabilă a persoanei vătămate în sensul prezentei legi.
Melodia ce am folosit-o este de la noi, deci se poate aplica legea noastra. Acum as vrea sa stiu, amenzile sunt in Ron? Daca da, e clar ca nu le voi putea plati. Dar sper sa nu se ajunga la asa ceva, totusi. Multumesc inca o data pt informatii.

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor - online / plagiat enisirin enisirin Ce metode se gasesc pentru a sanctiona folosirea si preluarea fara precizarea unui surse pentru creatiile proprii?Imi puteti indica va rog o lege sau vreun ... (vezi toată discuția)
Sanctiune pt furt intelectual just.rain just.rain O opera muzicala comuna a fost inregistrata la ucmr numai de catre unul din compozitori. Ceilalti ar dori sa stie cum ar trebui sa procedeze pt a li se ... (vezi toată discuția)
Piraterie.am nevoie de un sfat urgent georgemarius georgemarius Buna ziua!In data de 25 aprilie 2007 am fost 'vizitat' de 4 domni de la serviciul de investigare a fraudelor.Tin sa mentionez ca datorita situatiei financiare ... (vezi toată discuția)