Procurorul dispune asupra actelor sau măsurilor procesuale prin ordonanţă, asa este legal. Ordonanta o puteti ataca la procurorul ierarhic superior conf. art. 339 alin.2 c.p.p.
ART. 339
Plângerea împotriva actelor procurorului
#M35
(1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă, după caz, de prim-procurorul parchetului, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, de procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
(2) În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel, ale procurorului şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.
#B
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător atunci când ierarhia funcţiilor într-o structură a parchetului e stabilită prin lege specială.
#M35
(4) În cazul soluţiilor de clasare, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia.
#B
(5) Ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva soluţiilor, actelor sau măsurilor nu mai pot fi atacate cu plângere la procurorul ierarhic superior şi se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate.
(6) Dispoziţiile art. 336 - 338 se aplică în mod corespunzător, dacă legea nu dispune altfel.
De acord, ordonanta procurorului trebuie atacata la procurorul ierarhic, care dupa parerea mea, daca prim-procurorul parchet judecatorie ar fi emis ordonanta, ar trebui sa o atac la procurorul general de la parchet Curtea de apel.
Dar aici nu e vorba de o ordonanta, prim-procurorul parchet judecatorie mi-a comunicat o simpla comunicare prin care mi-a respins o cerere, iar in situatia de fata, cui trebuie sa ma adresez cu o noua plangere impotriva a actului (comunicare) dispusa de prim procuror judecatorie?
Poate detaliati sa inteleg despre ce este vorba.
Printr-o cerere adresata catre parchetul judecatorie, am cerut sa mi se comunice solutia adoptata intr-un dosar in care consider ca am dreptul la solutie.
Prim-procurorul mi-a raspuns printr-o comunicare ca nu poate sa imi comunice solutia, deoarece eu nu am calitate procesuala in acel dosar.
Vi se pare corect?
Plangerea penala o depusese tatal meu la care nu a primit raspuns de mult timp, acum fiind grav bolnav, si ma gandeam ca am si eu acest drept procesual, chiar daca eu nu am facut plangerea, pentru ca in plangere, tatal meu facuse plangere pentru violare de domiciliu si furt, dar acum fiind gfrav bolnav, el nu mai poate sa mai lupte, sa se mai duca la parchet s.a.m.d.
Prim-procurorul imi pare acoperit de lege, intr-adevar daca nu aveti calitate procesuala nu are de ce sa va comunice.
Daca aveati mandat sa-l reprezentati pe tatal dvs vedeam posibil sa solicitati.
Altfel, nu vad in ce temei sa formulati dvs cererea.