avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri dobandite inainte de casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri dobandite inainte de casatorie

Stimati domni,
Am in proprietate o casa cu teren dobandite prin act de vanzare cumparare. Intentionez sa ma casatoresc si impreuna cu viitorul sot sa daramam casa si sa construim una noua. Va rog, ati putea sa ma sfatuiti cum sa ma protejez din punct de vedere juridic in eventualitatea unui nefericit divort?
Trebuie sa mentionez ca parintii si fratele meu sunt in viata.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ancus27 , utilizator 13:16, 21 Martie 2017
Cu terenul nu este o problema, fiind dobandit anterior casatoriei dvs, este bun propriu,in ce priveste imobilul ce-l veti demola ar putea fi luat in calcul ca un eventual drept de creanta al dvs. in caz de divort.Imobilul nou construit,dupa casatorie va fi bun comun.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

As aprecia daca mi-ati da o clarificare: pentru aceasta casa, eu voi fi cea care va sustine financiar, in prima faza cel putin, cea mai mare parte din cheluielile de constructie. in cazul unui divort, as face proba acestor plati, sa zicem ca se face un cont comun in care fiecare depune o suma de bani si din el se plateste constructorul, atunci partajul s-ar face diferentiat, corect?
daca se aplica ideea de mai sus, atunci recurgerea la o conventie matrimoniala nu si-ar mai avea rostul, asa-i?

va multumesc
Se poate face o conventie matrimoniala si chiar ar fi indicat.
La constructie tineti un registru cu cheltuieli. Facturi, chitante, deplasari, ai cui bani au fost, extrase de cont ... , cat se poate de detaliat si corect.
Alegeți separația de bunuri și păstrați casa ca bun propriu (și construcția nouă - cel puțin în prima fază - e mai greu la partaj și prin judecată)...

Art. 312

Regimurile matrimoniale

(1) Viitorii soţi pot alege ca regim matrimonial: comunitatea legală, separaţia de bunuri sau comunitatea convenţională.

(2) Indiferent de regimul matrimonial ales, nu se poate deroga de la dispoziţiile prezentei secţiuni, dacă prin lege nu se prevede altfel.

Alte discuții în legătură

Pierderea proprietatii in cazul divortului mircea60n mircea60n Doresc sa ma casatoresc si apoi sa cumpar, din resurse personale, o casa ai carei proprietari sa fim amandoi . Exista posibilitatea ca in cazul in care sotia ... (vezi toată discuția)
Regim matrimonial sorina86 sorina86 Buna ziua. Acum 2 ani am facut un credit la banca pentru a-mi achizitiona o locuinta prin programul prima casa. As vrea sa stiu ce se va intampla in cazul in ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial henriettebondar henriettebondar Va rog sa-mi explicati regimurile matrimoniale,prevazute in NCC art.312, adica : -comunitatea legala -separatia de bunuri -comunitatea conventionala Prin ... (vezi toată discuția)