avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retineri din salariu pentru cheltuieli nedecontabile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retineri din salariu pentru cheltuieli nedecontabile

Buna ziua,
Am avut o delegatie in Anglia (Londra) fara diurne, ni s-au virat bani in conturile personale in schimb pentru a achita mesele. Avand in vedere ca la masa de seara pe langa mancare s-a mai baut cate 1-2 pahare de alcool, eram cu niste parteneri locali si doream sa pastram sau sa inbunatatim relatiile comerciale sau sa facem altele noi. La intoarcerea in tara ni s-au luat bonurile la bani marunti si au zis ca bauturile alcoolice nu se deconteaza si banii aferenti se vor opri din salariu. Am discutat cu dna contabila ca nu a baut nimeni mai mult de 1-2 pahare, de bun simt, si ca era normal sa ni se spuna ca aceste tipuri de cheltuieli nu sunt decontabile. Au dreptul sa imi retina banii din salariu daca nu am fost informat de acest lucru? Daca ajung la cutite cu ei ii pot da in judecata si cere plata diurnei?
Cel mai recent răspuns: Mircea SCALAT , Contabil 12:10, 10 Aprilie 2017
Normal era sa se acorde diurna.
Este deductibila in limita a de 2.5 ori fata de institutiile publice, respectiv 87.5 euro.
Pentru diurna nu aveti nevoie de documente justificative.
Diurna se poate acorda si peste limita de 87,5 euro doar ca diferenta este impozabila.
Cred ca 87,5 euro este suficient oricum.
Cred ca puteti discuta cu ei sa reconsidere suma virata sa fie sub forma de diurna.
Bună ziua!

Diurna este deductibilă în limita celor 87,5 euro, dar minimul rămâne 35 de euro, fiind decizia firmei cât acordă diurnă. În altă ordine de idei, dacă nu puteți justifica sumele pe care le-ați încasat cu cheltuieli care pot fi decontate, trebuie să restituiți acele sume:
„Art. 256. [restituirea sumelor nedatorate şi bunurilor necuvenite]
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.”

Această restituire trebuie făcută de către dvs. și nu poate fi înlocuită printr-o reținere din salariu:
„Art. 169. [reţinerile din salariu]
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. ”

Practic, dvs. aveți obligația să restituiți sumele pe care nu le puteți justifica. În caz contrar, soluția legală este ca angajatorul să vă acționeze în instanță și să obțină un titlu executoriu în acest sens după care să facă respectiva reținere. În cazul de față, dat fiind că sumele încasate nu pot fi justificate contabil, probabil că ar și câștiga.
Buna ziua,

Multumesc frumos de raspunsuri. Ce pot face eu daca imi opresc banii din salariu? Era foarte bine si daca primeam diurna acesti 35 Euro / zi, acei 87,5 euro fiind mai mult decat suficient, insa contabila (care este foarte bine vazuta de conducere) a considerat ca asa poate face economii considerabile cu noi iar acum mai vrea si bani inapoi. Probabil din aceasta cauza a si virat sumele in conturile personale tocmai sa nu ii putem da in judecata ba chiar la nevoie sa ne dea ei in judecata. Am inteles ca au mai avut probleme in trecut. Daca fac plangere la ITM vor stii cei de la firma cine a facut plangerea? Se merita, adica vor face control cei de la ITM? Ideea mea ar fi sa nu mai recurga la acest tip de practici si poate un control ITM ii mai sperie.
Codul muncii Art. 44. alin (2) "Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil."
Din punctul meu de vedere doamna contabil o avea oarece dreptate in privinta cheltuielilor nedeductibile, dar, totodata sunt obligati prin contractul de munca sa va acorde cel putin minimul de diurna legal (adica 35 EUR/zi pentru Anglia). Cititi contractul dvs. de munca si vedeti daca este stipulat ceva acolo in privinta diurnelor. Oricum, chiar daca nu scrie nimic, trebuiesc aplicate prevederile legale.
iuliandanescu a scris:

Buna ziua,

Multumesc frumos de raspunsuri. Ce pot face eu daca imi opresc banii din salariu? ......... Daca fac plangere la ITM vor stii cei de la firma cine a facut plangerea? Se merita, adica vor face control cei de la ITM? Ideea mea ar fi sa nu mai recurga la acest tip de practici si poate un control ITM ii mai sperie.


1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se resrtitui suma retinuta nelegal.

4. Inspectorii de munca sunt obligati sa pastreze confidentialitatea asupra identitatii persoanei care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniul reglementat de prezenta lege si sa nu dezvaluie angajatorului, prepusilor sai sau altor persoane faptul ca efectueaza controlul ca urmare a unei sesizari.

Alte discuții în legătură

Drepturi diurna pentru deplasare in exteriorul tari. tanasiecristian tanasiecristian Buna ziua.am avut contract de munca cu o firma de transport din Romania desfasurindu-mi activitatea pe teritoriul U.E. vreau sa intreb daca am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Grseala altora e greseala mea? Petra101 Petra101 Sunt intr-o mare dilema, dupa ce mi-am dat demisia, in cont trebuia sa imi intre banii pe o saptamana lucrata,dar mi-a intrat un salar intreg, nu imi venea sa ... (vezi toată discuția)
Poprire diurna adi-boca adi-boca urmeaza sa plec in strainatate si am fost pus sa-mi fac cont in banca pentru diurna in euro. Am poprire pe salar 1/3 din venitul lunar care mi se retie la ... (vezi toată discuția)