...contextul inregistrarii l-a constituit o convorbire telefonica cuun coleg de serviciu de care nu am avut habar o buna perioada de timp. pentru a-mi demonstra ca a avut loc o discutie telefonica intre noi doi, acesta mi-a prezentat o inregistrare a unei convorbiri telefonice (numai cateva minute, real aceasta avnd mult mai multe minute - asa cum a reiesit din istoricul convorbirilor). aVEA COLEGULMEU ACEST DREPT SAU NU? ... in contextul in care eu nu mia-m dat niciodata acordul si nu am fost de acord cu asa ceva. Va rog si cateva repere de legalitate, izvorate din legislatia romaneasca si european. Multumesc!
In instanta penala, pot fi considerate probe, inregistrarile telefonice efectuate cu aprobarea unui judecator. Vezi CpP titlul IV Probele, mijloacele de proba si procedeele probatorii art.97-102 si art.139-140.
"Inregistrarea audio realizata fara acordul partilor nu poate fi utilizata ca proba in proces, intrucat este obtinuta cu incalcarea bunelor moravuri. " [ link extern ] /
Orice proba audio/video originala poate fi acceptata de catre organul de cercetare penala sau de catre instanta in cazul in care conduce la aflarea adevarului.
Inregistrarea video cu o camera de bord a unui accident rutier in care vinovatia victimei decedate este evidenta va fi acceptata fara rezerve de catre procuror sau judecator. Parerea mea!