avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lnregistrare convorbiri telefonice proprii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lnregistrare convorbiri telefonice proprii

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu legea care reglementeaza inregistrarea convorbirilor telefonice. M-ar interesa daca acele convorbiri telefonice dintre mine si alte persoane, purtate de pe telefonul meu mobil si inregistrate cu o aplicatie pentru Android, sunt legale sau nu. M-ar interesa si legea care reglementeaza aceste inregistrari. As vrea sa fac referire la o astfel de convorbire in cadrul unei reclamatii scrise, pentru a dovedi cele reclamate. Nu stiu daca este legal sa fac acest lucru dar fara convorbire nu am cum sustine cele reclamate de mine.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:31, 17 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca este vorba de propriile dvs convorbiri purtate cu terte persoane si justificati un interes legitim, este legal.
~ Conținut șters la cerere ~
Din legea 677/2001:
Art. 3. - în înțelesul prezentei legi, următorii termeni se definesc după cum urmează:
a) date cu caracter personal - orice informații referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă; o persoană identificabilă este acea persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în mod particular prin referire la un număr de identificare ori la unul sau la mai mulți factori specifici identității sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale;
b) prelucrarea datelor cu caracter personal - orice operațiune sau set de operațiuni care se efectuează asupra datelor cu caracter personal, prin mijloace automate sau neautomate, cum ar fi colectarea, înregistrarea, organizarea, stocarea, adaptarea ori modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, dezvăluirea către terți prin transmitere, diseminare sau în orice alt mod, alăturarea ori combinarea, blocarea, ștergerea sau distrugerea;
c) stocarea - păstrarea pe orice fel de suport a datelor cu caracter personal culese;
Art. 18. - (1) Fără a se aduce atingere posibilității de a se adresa cu plângere autorității de supraveghere, persoanele vizate au dreptul de a se adresa justiției pentru apărarea oricăror drepturi garantate de prezenta lege, care le-au fost încălcate.
(2) Orice persoană care a suferit un prejudiciu în urma unei prelucrări de date cu caracter personal, efectuată ilegal, se poate adresa instanței competente pentru repararea acestuia.

Din legea aratata, inregistrarile mele cu orice persoana, telefonice, facute de mine, sunt ilegale in lipsa acordului interlocutorului.
Date cu caracter personal inseamna orice informatii care duc la identificarea persoanei respective; daca se pune problema ca aduc o inregistrare a mea cu o persoana care nu poate fi identificata, ok, atunci inregistrarea e legala. Daca vin cu inregistrarea mea cu Vasile si Vasile poate fi identificat dupa voce sau alte indicii, atunci incalc art. 3 lit. b, anume inregistrarea, stocarea, extragerea etc. unor date cu caracter personal despre vasile, anume date audio care il pot identifica.
In lipsa identificarii persoanelor care discuta, sunt slabe sanse de necesaitate a probei.
Reiese din lege ca astfel de inregistrari (nu musai interceptari, ci si inregistrari) sunt ilegale. O proba obtinuta ilegal nu poate face dovada decat in privinta exceptiilor art. 226 Cod penal, care exclude din raza de ilegalitate cateva variante.
~ Conținut șters la cerere ~
E un subiect controversat, asa e.
Dv. verificati legalitatea probei in procesul penal, eu in cel civil. Lucrurile sunt esential distincte. In penal avem situatii in care astfel de inregistrari sunt permise. Astfel, ori inregistrarea este dintre o parte si un tert ori inregistrarea este facuta pentru a putea proba o infractiune in curs, acestea sunt situatii pe care legea penala, prin exceptie de la regula ilegalitatii inregistrrarilor, le admite. Si le mentioneaza in mod expres si explicit in CPP sau CP, tocmai pentru ca este vorba despre exceptii de la regula inregistrarilor in general, asa cum sunt ele definite in 677/2001.
Chiar si asa, eu nu am spus ca nu este legala, ci doar ca situatia in care inregistrarea este legala este extrem de putin folositoare.

In opinia mea, general se aplica regula ilegalitatii inregistrarilor altora fara acordul lor. De la caz la caz, se poate constata, sigur, vreun caz de legalitate a inregistrarii, insa eu nu ma date de la user si nu-l pot incadra nici la 226 CP si nici lșa 139 sau in alta parte.

Inca odata, este fin nisipul in domeniul admisibilitatii probelor si a dreptului la viata privata si aluneca usor. Stiu ca e un subiect controversat, asa incat putem sa agreem ca suntem in dezacord, nu-i nicio mare problema! Cu atat mai mult cu cat nu putem avea nici practica CEDO pe aceasta problema.

Alte discuții în legătură

Inregistrari video angajati magazin mihai335 mihai335 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu informatii cu privire la doua situatii: [b]1)[/b] daca exista legi, si care sunt acelea, care sa reglementeze folosirea ... (vezi toată discuția)
E legal să înregistrez o discuție verbală sau telefonică cu cineva? Pilu Pilu Buna seara. As avea rugamintea sa-mi spuna cineva daca e legal sa inregistrez o discutie directa pe care o am cu cineva, sau telefonica ? Este vre-un act ... (vezi toată discuția)
Microfoane ElenanM ElenanM As dori sa știu dacă este legal ca la locul de munca sa fii ascultata,sa ți se instaleze microfoane,sa nu ai nici un pic de intimitate? (vezi toată discuția)