avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbarea numelui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbarea numelui

Salutari la toata lumea!

Am cateva intrebari la care sper sa imi puteti raspunde
1.In urma divortului am pastrat numele sotului pentru a nu fi nevoita sa imi schimb documentele ,eu fiind plecata in Italia.Pot reveni la numele anterior?

2.Eu sant stabilita in Romania si stau impreuna cu un cetatean italian nefiind casatoriti legal.Copilul isi doreste sa ii poarte numele si noi deasemenea ,nemaifiind nici un raport intre tatal copilului si copil.Doresc sa stiu daca este posibil asa ceva sau cel putin sa ii dau numele meu copilului deoarece nu mai doreste sa ii poarte numele.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 16:12, 19 Septembrie 2009
Da, puteti schimba numele avut inaintea casatoriei, prin procedurile prevazute de O. G. nr. 41 din 30.01.2003. art. 4 - prevede motivele pentru care puteti sa va schimbati numele pe cale administrativa.

Cu stima
av. Gheorghe Alexandru
Chiar si in ipoteza in care dumneavoastra alegeti sa reveniti la numele avut anterior casatoriei printr-o procedura administrativa, copilul va purta tot numele tatalui biologic. Daca tatal biologic este de acord, copilul poate fi adoptat de noul partener.
Si pentru a-l trece pe numele parintilor mei imi trebuie acordul lui?
la ce varsta poate decide singur ?
Ce inseamna cale administrativa?

va multumesc
Dupa varsta de 18 ani copilul poate sa decida singur.
Iar modificarea numelui acestuia pana la varsta de 18 ani se poate face cu acordul expres al tatalui.... alta solutie nu este.
Sa inteleg ca va trebui sa ii poarte numele chiar daca el nu doreste asta pana va deveni major......
EU CUM IMI POT REVENI LA NUMELE ANTERIOR?Mai exact ce inseamna cale administrativa?

va multumesc

Alte discuții în legătură

Schimbare nume de familie pot og 41/2003 sonia.maria sonia.maria Pot sa schim numele de familie al copilului meu minor (mentionez ca ,copilul minor are numele de familie al fostului sot , tatal legitim ,este copil din prima ... (vezi toată discuția)
Lamurire dyzzyy dyzzyy BUNA ZIUA! CARE SUNT CONDITIILE IN CARE POT REVENI LA NUMELE AVUT INAINTEA CASATORIEI( AM DIVORTAT ACUM 1 AN SI JUMATATE), DAR AM PREFERAT SA PATREZ NUMELE ... (vezi toată discuția)
Drepturile tatălui Niky112 Niky112 Nu pot să scot copilul de pe numele tatălui, atâta timp cât lui nu îi mai pasă de el, nici nu îl vizitează,nici nu îi dă pensie alimentată, efectiv ... (vezi toată discuția)