avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare nume la solicitarea fostului sot
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare nume la solicitarea fostului sot

Prin sentinta de divort sotul a fost de acord ca fosta sotie sa poarte numele dobandit prin casatorie. de la divort au aparut conflicte majore si acuze inclusiv de ordin penal la adresa acestuia (cesionarului de nume).sotul cesionar doreste retragerea numelui si revenirea fostei sotii la numele de nastere al acesteia.exista vreun temei juridic legal pentru o astfel de cerere si care e acesta? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: blondie , utilizator 11:59, 15 Octombrie 2009
Conform Art. 40.din Codul Familiei - La desfacerea cãsãtoriei prin divort, sotii se pot învoi ca sotul care, potrivit Art. 27 a purtat în timpul cãsãtoriei numele de familie al celuilalt sot, sã poarte acest nume si dupã desfacerea cãsãtoriei.
Instanta judecãtoreascã va lua act de aceastã învoialã prin hotãrârea de divort. Instanta, pentru motive temeinice, poate sã încuviinteze acest drept chiar în lipsa unei învoieli între soti.
Dacã nu a intervenit o învoialã sau dacã instanta nu a dat încuviintarea, fiecare dintre fostii soti va purta numele ce avea înainte de cãsãtorie.
Ea merge la primarie cu o copie dupa sentinta de divort pe care o legalizeaza si schimba buletinul cu numele avut anterior casatoriei.
Desfacerea casatoriei a fost deja pronuntata, prin sentinta definitiva si irevocabila, in urma ei sotia a ramas cu numele sotului. Acum sotul care a fost de acord cu pastrarea numelui sotiei din casatorie vrea sa ii retraga acesteia numele si sa o oblige a-si relua numele de fata. Motivele acestuia sunt faptul ca fost sotie "terfeleste" in diverse medii numele sau, uzeaza de acest nume in societate aducandu-i un prejudiciu de imagine acestuia, formuleaza plangeri si acuze penale la adresa acestuia. Multumesc pentru raspunsuri!
Daca exista o hotarare definitiva si irevocabila prin care s-a stabilit numele pe care il va purta fosta sotie, dupa desfacerea casatoriei, fostul sot nu mai poate face nimic (mai ales ca a fost de acord cu acest capat de cerere).
Fostul sot poate doar sa spere ca fosta sotie se va recasatori si va exista posibilitatea sa-si schimbe numele...dar aceasta este o parere personala:">
La momentul desfacerii casatoriei nu existau acele probleme si sotul a acceptat sa-i poarte numele .Ulterior aparand aceste probleme descrise mai sus, deci existand o alta stare de fapt, cred si sper ca exista solutii de ordin juridic pentru a rezolva acest caz, nu numai unul de ordinul probabilitatii incheierii unei eventuale recasatoriri a fostei sale sotii. Astept opinii, solutii in acest sens.
Ma gandeam la o similitudine cu "ingratitudinea succesorala" si o bresa juridica pe o eventuala actiune in obligatia de "a face" prin care instanta sa oblige parata (fosta sotie) la schimbarea numelui si reluarea celui de nastere pentru motive survenite ulterior desfacerii casatoriei (evitandu-se astfel opunerea exceptiei puterii de lucru judecat).

Alte discuții în legătură

Retragere nume dupa divort ContSters118946 ContSters118946 fosta sotie ,pe langa unele probleme de lacomie cumulate cu stari de depresie si ceva plangeri penale soldate cu iup,imi tarfaleste numele si as vrea o solutie ... (vezi toată discuția)
Drepturile tatălui Niky112 Niky112 Nu pot să scot copilul de pe numele tatălui, atâta timp cât lui nu îi mai pasă de el, nici nu îl vizitează,nici nu îi dă pensie alimentată, efectiv ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume dumilor dumilor Buna ziua. Sunt divortata si mi-am pastrat numele din casatorie pentru copilul care mi-a fost incredintat, dar nu mai vreau numele fostului sot. Ce se poate ... (vezi toată discuția)