Am si eu o nelamurire. Pot sa activez ca si consilier juridic fara sa fiu inscrisa in Colegiul Consilierilor Juridici? Am terminat facultatea de drept anul trecut si acum as vrea sa profesez ca si consilier juridic doar ca am aceasta nelamurire.
Conform Statutul profesiei de consilier Juridic publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 684 in 29 iulie 2004 si modificat prin Hotararea Congresului Ordinar al ordinului Consilierilor Juridici din Romania (O.C.J.R.) nr. 4 din 17 martie 2012 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 452 din 20 iunie 2014:
Art. 3. - Profesia de consilier juridic se exercită personal de către consilierul juridic înscris pe Tabloul profesional al consilierilor juridici definitivi sau stagiari, denumit în continuare Tablou, ţinut de către Colegiile Consilierilor Juridici din România.
Art. 22. - (1) Calitatea de consilier juridic - cu drept de exercitare a profesiei se dovedeşte cu "Legitimaţia de consilier juridic" şi insigna profesiei, eliberate de fiecare colegiu consilierului juridic înscris în TabloulColegiului.
trandafir2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
@andradagaburoi, este o mare controversa cu intrebarea aceasta. Parerile sunt impartite, intre da, nu si nu stiu. Cei care sunt inscrisi deja in ccj vor raspunde DA, cei care nu sunt inscrisi in ccj vor raspunde NU, ceilalti, dupa caz. Adevarul este ca legea consilierilor juridici este total invechita si este un fel de copy-paste dupa legea avocatilor. Mie personal mi se pare absurd ca o profesie care nu este liberala si care este total dependenta de un angajator (fie de stat, fie privat) sa fie conditionata de o inregimentare asa zis profesionala si taxata in consecinta.
Am citit de multe ori justificarea "Pai daca nu esti inscris in ccj cine iti da legitimatie si roba ca sa-ti reprezinti angajatorul in instanta?", pentru ca da, legea asa prevede. Nu comentam legea pentru ca asta este, dar comentam ca trebuie schimbata. Legitimatie este normal sa ai, una simpla de serviciu eliberata de angajator (si impreuna cu delegatia sa-ti probeze calitatea), iar roba o cumperi de la croitor conform cu standardul cerut. NU mi se pare deloc complicata solutia.
(ahh bun, au mai inventat si insigna, la ce o folosi nu stiu, hai sa fim seriosi, nu suntem in Texas)
Am auzit la altii, alta opinie inaltatoare (cu care nu sunt de acord), cum ca "Daca nu esti inscris in ccj inseamna ca exerciti profesia fara drept!", adica esti infractor, caz in care nu stiu daca ar trebui sa rad sau sa plang.
Nu mai spun despre inadvertentele care se regasesc in lege, neconcordanta dintre articole, dintre lege si statut si nu mai spun despre stupida interdictie cum ca:
"Exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibilă cu:
c) alte profesii autorizate sau salarizate;"
Pai, poti sa pui interdictia asta unuia care are o veritabila profesie liberala si care poate castiga nelimitat (cel putin teoretic), dar nu poti sa pui o asemenea interdictie de maxima generalitate (incompatibilitate cu orice alte profesii autorizate sau salarizate) unuia care are salariul brut 1450 lei si-i mai iei si taxa anuala de inscriere in ccj si alte taxe. Ce incompatibilitate ar fi daca persoana mai are un part-time undeva ca sa nu moara de foame? Discutia este larga.
Cred ca te pot lamuri urmatoarele articole din LEGEA nr. 514 din 2003 (*actualizata*) privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic:
ART. 12
(1) La debutul exercitarii profesiei, consilierul juridic efectueazaobligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, perioada în care are calitatea de consilier juridic stagiar.
(2) Condiţiile efectuării stagiului, asigurarea consilierului juridic indrumator, definitivarea şi celelalte condiţii din perioada stagiului sunt cele prevăzute în legea pentru exercitarea profesiei de avocat şi statutul profesional al acesteia, care se aplică în mod corespunzător.
(3) De asemenea, în ceea ce priveste definitivarea în functia de consilier juridic, pe baza vechimii în celelalte profesii juridice, se aplică în mod corespunzător prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.
(4) Drepturile şi obligaţiile consilierului juridic stagiar sunt cele prevăzute în actul de numire sau în contractul de muncă, inclusiv toate celelalte drepturi ale functiei, pe perioada stagiului.
ART. 13
(1) Consilierul juridic stagiar poate pune concluzii la judecatorie şi la tribunale ca instanţa de fond, la organele de urmărire penala, precum şi la celelalte organe administrative cu atribuţii jurisdictionale.
(2) Consilierul juridic definitiv poate pune concluzii la instantele judecătorești de toate gradele, la organele de urmărire penala, precum şi la toate autorităţile şi organele administrative cu atribuţii jurisdictionale.
Si cum ramane cu cei 500.000 de consilieri juridici angajati de zeci de ani pe la diferite entitati si care nu sunt inscrisi in ccj? Ce facem cu ei?
Legea este prost facuta de la inceput si nepusa cap la cap nici nu realitatea nici cu alte norme juridice si nimeni nu s-a sinchisit sa faca ceva in acest sens.
Daca ne uitam spre exemplu si in COR, ce gasim?
261101 ---- Avocat ----------- Nivelul de instruire: 4 (studii superioare)
261102 ---- Jurisconsult ----- Nivelul de instruire: 4 (studii superioare)
261103 ---- Consilier juridic -- Nivelul de instruire: 4 (studii superioare)
Care este diferenta intre Jurisconsult si Consilier juridic? Ar trebui ca si jurisconsultii, cei putini cati mai sunt, daca mai sunt, sa-si faca si ei un organism profesional, nu-i asa?