Buna ziua!Lucrez de 3ani la o firma unde u am depus medicina muncii și nici adeverință de la medicul de familie..Mi de poate desface CM?Care sunt consecințele?
Angajatorul poate fi amendat contraventional in urma unui control al inspectorilor din cadrul ITM si/ sau DJSP. Codul muncii si Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare permit angajarea lucratorilor cu CIM numai dupa efectuarea unuei examinari medicale efectuate de un medic specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicalesi completarea fisei de aptitudine a lucratorilor cu referire la expunerea la riscurile profesionale corespunzatoare locului de munca/ postului de lucru/ meseriei.
Codul muncii, Legea nr.53/ 2003 republicata cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.27 (1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.
(3) Competența și procedura de eliberare a certificatului medical, precum și sancțiunile aplicabile angajatorului în cazul angajării sau schimbării locului ori felului muncii fără certificat
medical sunt stabilite prin legi speciale.
(4) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisă.
(5) La angajarea în domeniile sănătate, alimentație publică, educație și în alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita și teste medicale specifice.
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
lit.j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării;
-art.39 (4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 12 alin.(1) lit. a) şi b), art. 13 lit. a), d) – f), h) – m) şi o), art. 20, art. 29 alin. (1) lit. a) şi ale art. 32 alin. (2).
CIM este considerat nul.
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art.8 (1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca.
Va trebui sa asteptati ancheta ITM. Daca prin PV al ITM se declara nul CIM va trebui sa deschideti actiune in instanta judecatoreasca impotriva angajatorului pentru a castiga vechimea si implicit drepturile la pensie.
Art. 57b din Codul Muncii
(1) Nerespectarea oricăreia dintre condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulităţii contractului individual de muncă produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege.