avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Ce pot păți?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Ce pot păți?

Buna ziua!Lucrez de 3ani la o firma unde u am depus medicina muncii și nici adeverință de la medicul de familie..Mi de poate desface CM?Care sunt consecințele?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:51, 18 Iunie 2017
Angajatorul poate fi amendat contraventional in urma unui control al inspectorilor din cadrul ITM si/ sau DJSP. Codul muncii si Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare permit angajarea lucratorilor cu CIM numai dupa efectuarea unuei examinari medicale efectuate de un medic specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicalesi completarea fisei de aptitudine a lucratorilor cu referire la expunerea la riscurile profesionale corespunzatoare locului de munca/ postului de lucru/ meseriei.
Codul muncii, Legea nr.53/ 2003 republicata cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.27 (1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.
(3) Competența și procedura de eliberare a certificatului medical, precum și sancțiunile aplicabile angajatorului în cazul angajării sau schimbării locului ori felului muncii fără certificat
medical sunt stabilite prin legi speciale.
(4) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisă.
(5) La angajarea în domeniile sănătate, alimentație publică, educație și în alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita și teste medicale specifice.
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
lit.j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării;
-art.39 (4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 12 alin.(1) lit. a) şi b), art. 13 lit. a), d) – f), h) – m) şi o), art. 20, art. 29 alin. (1) lit. a) şi ale art. 32 alin. (2).
CIM este considerat nul.
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art.8 (1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca.
Dacă CIM devine nul înseamnă că pierd vechimea și toate drepturile salariale ?Va rog sa îmi spuneți ce de întâmplă cu mine in acest caz?
Va trebui sa asteptati ancheta ITM. Daca prin PV al ITM se declara nul CIM va trebui sa deschideti actiune in instanta judecatoreasca impotriva angajatorului pentru a castiga vechimea si implicit drepturile la pensie.
Mulțumesc!
Art. 57b din Codul Muncii
(1) Nerespectarea oricăreia dintre condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulităţii contractului individual de muncă produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege.

Alte discuții în legătură

Fisa de aptitudine Daliborka Daliborka Buna ziua fisa de aptitudine poate fi eliberata de medicina muncii si in ziua inceperii aactivitatii angajatului sau trebuie neaparat inainte? (vezi toată discuția)
Certificatul de medicina muncii suciu_diana suciu_diana Buna ziua, in Codul Muncii spune ca certificatul de medicina muncii, care arata daca angajatul este apt sau nu pentru a desfasura munca respectiva, se ... (vezi toată discuția)
Fise de aptitudine vechi mmarza mmarza Buna ziua Am o intrebare legata de fisele de aptitudine vechi (expirate). Legat de cadrul legal, inspectorii ITM, cand vin in control si verifica fisele de ... (vezi toată discuția)