Imi cer scuze daca este deschis deja un topic asemanator, dar eu nu am gasit, asa ca va rog sa ma indrumati cu un link. Daca nu, iata intrebarea (sau intrebarile):
Inteleg ca diferenta dintre fundatie si asociatie este reprezentata de numarul de fondatori si valoarea patrimoniului. Exista si alte diferente sau restrictii care se aplica uneia sau celeilalte? Se infiinteaza in functie de scop, sau ambele pot indeplini aceleasi scopuri?
Cum poate fi ales scopul? Exista o clasificare, se alege un domeniu din CAEN sau pur si simplu se face o descriere a activitatii propuse?
Ma intereseaza sa infiintez un ONG care sa aiba ca scop promovarea Romaniei peste hotare, incurajarea turismului si organizarea de evenimente in scop turistic, in special pentru straini. As vrea sa stiu si daca vreunul dintre membri trebuie sa detina licenta de agent de turism. Nu voi avea activitate de agentie de turism, nu urmaresc profit sau vanzare de bilete turistice, ci doar dezvoltarea potentialului romanesc si imbunatatirea imaginii Romaniei.
Fundatiile se deosebesc de asociatii din punct de vedere al obiectivelor urmarite. Asociatiile se pot constitui in vederea realizarii unor activitati de interes general sau comunitar, dar si al unor activitati desfasurate in interes personal, nepatrimonial al membrilor lor.
Fundatiile nu se pot constitui niciodata in interesul, fie el si nepatrimonial al fondatorilor lor.
Scopul unei fundatii trebuie sa fie altruist, determinat, licit, si sa aiba un anumit caracter de permanenta. Poate fi de interes general sau comunitar.
Intre asociatii si fundatii mai exista si diferente de finantare. Asociatiile pot desfasura activitati economice in scopul autofinantarii.
Iar in caz de dizolvare bunurile unei Fundatii revin fondatorilor sau mostenitorilor acestora. La asociatii aceste bunuri se transmit unei alte asociatii cu scop asemanator.
Imi puteti spune si daca exista diferente in obtinerea de fonduri si cuantumul acestora? Inclin spre infiintarea unei asociatii pentru ca fundatia presupune un efort financiar semnificativ mai mare pentru constituirea patrimoniului.
Ce se intelege prin interes personal nepatrimonial?
Bunurile materiale care constituiesc patrimoniul pot substitui sumele in bani sau trebuie sa existe suma minima a 3xsalariul mediu?
Ordonanta Guvernului 26/2000 cu modif aduse prin Legea 246/2005 si Legea 305/2008 va poate raspunde la toate intrebarile prezente si viitoare ,astfel ca luati-va cateva minute si parcurgeti Ordonanta .
Patrimoniu fundatie
haribu
\"Activul patrimonial initial al fundatiei trebuie sa includa bunuri in natura sau in numerar, a caror valoare totala sa fie de cel putin 100 de ori salariul ... (vezi toată discuția)