Buna seara! Sunt "pensionara, la limita de varsta" si, m-am asociat cu sotul meu (care nu are inca varsta de pensie), infiintand o Intreprindere Familiala, fiind amandoi artisti plastici. Realizam diferite obiecte artistice, pentru care sunt mecesare diverse materiale pe care le cumparam din comert (magazine), precum si alte cheltuieli adiacente, de asemenea necesare micii noatre productii. Pentru calcularea bazei de impozitare in vederea platirii impozitului pe profit (diferenta dintre incasari si plati), am inteles ca trebuie sa scadem toate cheltuielile (deductibile? sau eligibile? nu stiu care este diferenta!) din sumele cheltuite. Intrebarea mea este urmatoarea: inafara de facturile sau bonurile fiscale pentru materiale, mai sunt si alte cheltuieli care sunt permise de lege, care pot fi scazute la calculul bazei de impozitare? Dau exemple: - benzina, piese de schimb, asigurarea masinii (in acest scop se poate face un contract de comodat intre I.F. si o persoana fizica/firma pentru darea in folosinta a masinii-autoturism?);
- se pot trece pe numele I.F. contractele la utilitati, asa cum era posibil la firme (apa, gazul metan, telefonul, electrica, telefonul mobil, gunoiul, etc.)?
Si o alta problema, legata tot de Intreprinderea noastra Familiala: sotul meu nu este pensionat si mai are inca vreo 7 ani pana la acel moment;
stiu ca trebuie facuta o declaratie de asigurare ptr. CAS si trebuie platita o cota de 5,5% din baza de impozitare;
de asemenea, mai stiu ca mai trebuie facut un contract de asigurare ptr. CASS pentru care trebuie platiti 10,5% tot din baza de imp.;
precum si 0,5% pentru somaj (daca am gresit ceva, va rog sa ma corectati! Mi-ar fi de mare folos!!)
Si acum vin la dvs. cu intrebarea: dat fiind faptul ca suntem constituiti intr-o Intreprindere Familiala cu doi asociati (membri), aceste procente se aplica la baza de impozitare pentru ambii membrii, sau pentru fiecare in parte (deci: 5,5% pentru mine si inca 5,5% pentru sotul, 10,5% pentru mine si inca 10,5% pentru el, etc.)? Sau se imparte baza de impozitare in doua (suntem cu procente egale in IF) si se impoziteaza fiecare jumatate pentru fiecare dintre noi? Iar in cazul in care eu sunt pensionara, mai trebuie sa platesc CAS, CASS si somajul?
Si o ultima intrebare: aceste obligatii banesti platite la CAS, CASS si Somaj se scad in final din baza de impozitare, pentru a se calcula impozitul de 16% pe profit pe care trebuie sa-l platim la fisc, sau nu?