avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu vor sa.mi dea concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu vor sa.mi dea concediu

Buna ziua,

Firma la lucrez nu vrea sa.mi mai dea concediu, tocmai s.a primit mail ca se va implementa un nou program bla bla si ca pana in ianuarie nimeni nu mai are voie la concediu, eu mai am zile de luat si tocmai saptamana viitoare planificasem sa plec o saptamana.

Intrebarea este legala acesta chestie, daca nu la cine ma pot adresa.

Sper ca ma puteti ajuta.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: CMCatalin , utilizator 20:30, 1 Octombrie 2009
Art. 139 (1) Codul muncii - Dreptul la concediu de odihna anual este garantat tuturor salariatilor.
Art. 144 Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul d eodihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor express prevazute d elege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Art. 141 (3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu pana la sfarsitul anului urmator, tuturo salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
Deci sunt obligati sa imi aprobe concediul.

Multumesc pentru raspuns.

Concediul este deja aprobat? Exista o planificare?
Urma sa ii anunt, nu este aprobat pentru ca inca nu am cerut, dar ne.au anuntat ca pana in ianuarie nu mai are nimeni voie. Planificarea era doar in mintea mea.

Si totusi daca nu vor ce pot sa fac?

Multumesc
Concediul de odihna nu este suficient sa il solicitati. Fara o planificare prealabila, daca ii anuntat cu o saptamana inainte, este foarte posibil (si legal) sa va refuze.

ART. 143 Codul Muncii
(1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
ART. 144
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Alte discuții în legătură

Cerere co pt anul trecut seby_red_dogg seby_red_dogg Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca stiti cumva vreo reglementare noua prin care se spune ca nu mai trebuie intocmita cerere pentru concediu de odihna pe anul ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna iuli113 iuli113 buna seara.eU mai am de luat pe anul in curs 10 zile de concediu dar firma nu vrea sa mi le acorde decat 5 maxim luna viitoare si in decembrie nu se mai pot ... (vezi toată discuția)
Planificarea concediul de odihna adicoman22 adicoman22 Buna ziua! La noul loc de munca mi s-a cerut sa aduc o planificare privind zilele de concediul de odihna din anul viitor. Este obligatoriul sa aduc o ... (vezi toată discuția)