avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contractul colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contractul colectiv de munca

Contractul colectiv de munca trebuie respectat hiar daca o HG il anuleaza?
Este o lege care sa il anuleze sau sa anuleze anumite paragrafe?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:54, 25 August 2017
Bună ziua!

Toate clauzele negociate în CCM trebuie să se supună legislației în vigoare. Orice clauză care nu respectă acest principiu e nulă de drept.
Nulitatea de drept nu este reglementata in legislatie, cel o astfel de clauza poate fi lovita de nulitate absoluta sau relativa.

Un ccm nu poate fi anulat de un act normativ.
Dupa semnarea CCM s-a emis o HG care ar anula anumite paragrafe. In acest caz paragrafele raman in vigoare pana la expirarea CCM? sau se supun HG?
Clauzele contractelor colective de muncă pot stabili drepturi şi obligaţii numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege.

La încheierea contractelor colective de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile angajaţilor au un caracter minimal.

Puteti posta acele dispozitii ?
Ultima modificare: Vineri, 25 August 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
In CCM este stabilita o anumita valoare a tichetelor de vacanta pentru anul 2017. S-a emis o HG care limiteaza valoarea acestora. Deci se va respecta CCM sau HG in anul 2017?

Alte discuții în legătură

Tichete de vacanta de la stat cotimanis cotimanis Buna seara! Infirmierele sau ingrijitoarele din crese nu beneficiaza de tichete de vacanta sau nu se incadreaza in acea categorie de beneficiari ai ... (vezi toată discuția)
Vouchere de vacanŢĂ gluten gluten Daca este hotarare prin care se acorda voucherele de vacanta ,angajatorul este obligat sa cuprinda in buget valoarea lor sau este optional. Este nevoie de ... (vezi toată discuția)
Tichete de vacantă. Alesiavasile Alesiavasile Asistenții personali au dreptul la tichete de vacanță? (vezi toată discuția)