avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Gravida obligata sa lucreze cat pentru 2 angajati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Gravida obligata sa lucreze cat pentru 2 angajati

Buna ziua! Recent am aflat ca pleaca din firma colegul de birou dar si ca sunt insarcinata dupa 5 ani de incercari, tratamente costisitoare, probleme de infertilitate. Angajatorul vrea sa ma oblige sa lucrez singura pana va gasi om, practic sa fac si treaba colegului ce pleaca , 9 ore pe zi, fara pauze , plus zilele de sambata. A mai fost si in trecut aceeasi problema, dar atunci am trecut cu vederea. Nu se grabesc sa faca angajarea , pt ca le convine sa plateasca un singur salariu in loc de doua, plus nu ofera bani suficienti, iar cei ce vin la interviu nu accepta. Asa ca este de durata pana aduc ei pe cineva. Este legal lucrul acesta f stresant mai ales ca sunt insarcinata? Ma pot obliga ? Ce masuri pot lua impotriva lor? Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 August 2017
Flavia 2017, utilizator
Cel mai recent răspuns: Flavia 2017 , utilizator 20:38, 12 Septembrie 2017
1. Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.

2. Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Deci inteleg ca ii pot reclama fara nici o problema , deoarece comit o nedreptate/ ilegalitate? Ati mai intalnit practica asta ? La fel se intampla si cu concediile, cand isi ia colegul, lucrez eu cat pentru 2 si invers. Este normal?
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 August 2017
Flavia 2017, utilizator
In ceea ce priveste CO, practica este ca pe durata acestuia un alt coleg - inlocuitorul - sa preia atributiile celui care este in CO.

Puteti sa depuneti sesizarea la ITM.
in cazul acesta, daca imi dau demisia beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului pe 2 ani? Mentionez ca am lucrat 6 ani fara pauze, iar acum sunt in luna a 2 a de sarcina. As dori sa stau linistita avand im vedere cu cata greutate si dupa cati ani am obtinut sarcina. Multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 28 August 2017
Flavia 2017, utilizator
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă existenta unui c.i.m.activ, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010 (somaj, elev/student /masterand la zi, concedii medicale etc..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

2. Indemnizaţia lunară prevăzută se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată (n.m., 1063 lei).

3. Normele de aplicare a OUG 111/2010
art.4
....
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă;
b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.

(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).

(6) În cazul în care în luna naşterii copilului persoana îndreptăţită nu a realizat venituri supuse impozitului şi nici nu sa aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă.

Alte discuții în legătură

Conditii acordare prenatal yonutzzell yonutzzell Buna ziua. Aveam un copil de 2 ani si 6 luni pentru care sotia nu a putut beneficia de indemnizatia de crestere deoarece nu a lucrat niciodata si la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului danyela_ng danyela_ng Buna ziua! Sunt angajata la o firma din iunie 2015 (cu un salariu brut de 1231) iar in prezent sunt insarcinata in 4 luni.Daca imi dau demisia in luna ... (vezi toată discuția)
Indemnizație creștere copil Mihaela bob Mihaela bob Bună seara... Deranjez și eu cu o întrebare.. Am încetat contractul la ultimul loc de munca pe data de 15 octombrie și am început un alt job pe data de ... (vezi toată discuția)