MIHAI GRIGORE a scris:
Dpvd juridic, "luarea in spatiu" in baza careia se obtine o viza de flotant, este o forma de comodat, adica de inchiriere gratuita a unei locuinte.
Acordul dat de proprietarul spatiului se poate revoca foarte usor...
De acord cu prima fraza. In incercarea de a determina natura juridica a acestei "luari in spatiu" si mie mi-a iesit tot comodat (imprumut de folosinta).
Insa comodantul (proprietarul) nu poate cere restituirea lucrului
inainte de implinirea termenului stipulat (:-/ - da, dar care termen daca nu au un contract scris care sa-l prevada?) SAU - daca nu s-a prevazut un termen -
inainte de a se fi indestulat trebuinta comodatarului (luatului in spatiu in acest caz) ce s-a avut in vedere la incheierea contractului. (Cam ce s-ar fi putut avea in vedere? Eu zic ca perioada de valabilitate a CI)
Iata ce zice art. 1572 Cod civil - "Comodantul nu poate sa ia indărăt lucrul imprumutat
inainte de trecerea termenului convenit sau, in lipsa de conventie,
inainte de a fi servit la trebuinta pentru care s-a dat cu imprumut".
Adica (nasol) restituirea lucrului nu poate sa depinda exclusiv de vointa comodantului (cum cred multi) daca posibilitatea denuntarii unilaterale nu a fost prevazuta in contract. Asa incat hartia aceea de revocare (fie ea si cu timbre lipite de notar) nu stiu la ce ar servi (poate doar buzunarului notarului umplut cu niste bani - oricum pe el nu-l intereseaza daca hartia aia cu timbre iti foloseste sau nu la ceva).
Daca comodantul ar cadea "intr-o trebuinta mare si neprevazuta" (art. 1573 c.civ) INSTANTA ar putea, dupa imprejurari, sa-l oblige pe comodatar la restituire, chiar inainte de satisfacerea trebuintelor sale.
Ma tot intreb oare cand se vor trezi oamenii? Oare cand vor ajunge la concluzia ca nimic din ceea ce angajeaza viitorul nu trebuie facut fara parea unui avocat? Oare cand vor ajunge la concluzia ca "economisind" un onorariu de consultanta vor ajunge de fapt sa plateasca foarte scump pe viitor?