Bună. Am 25 de ani și am fost prins în flagrant în parc, de către jandarmi, având la mine sub un gram de Marijuana. Mi s-a întocmit un proces verbal și am fost lăsat să plec. Etnobotanicele erau doar pentru consum, nu și pentru vânzare. Cât este de grav acest lucru? Este primul meu incident cu poliția. Îmi afectează cumva cazierul juridic?
PV de constatare a infractiunii flagrante constituie actul de sesizare al organelor de up.
Produsul a fost sigilat si l-au trimis spre expertizare.
Organul de up incepe urmarirea penala in rem pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art. 4 din Legea 143/2000.
Dupa ce o sa vina rezultatul expertizei si se confirma substanta, se incepe urmarirea penala si in personam, cand veti capata calitatea de suspect.
Veti fi chemat sa va comunice fapta pentru care se efectuează urmărirea penală şi încadrarea juridică a acesteia. De asemenea, o sa va aduca la cunostinta drepturile si obligatiile pe care le aveti in calitatea de suspect. Aveti dreptul sa mergeti insotit de avocat.
Daca sunteti consumator, dupa inceperea UP, procurorul o sa dispuna evaluarea dvs de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în scopul includerii în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
Este posibil, in functie de interesul public, sa se dispuna o solutie de renuntare la urmarire penala.
Uzati de procedura abreviata a recunoasterii invinuirii, recunoscand fapta ce va este imputata.
Pedeapsa prevazuta de lege este redusa cu 1/ 3, in cazul inchisorii, si cu 1/4 in cazul amenzii penale.
(marijuana reprezinta un drog de risc).
In cazul in care nu se dispune renuntarea la urmarire penala, aveti in vedere un acord de recunoastere a vinovatiei.
Poate fi perfectat inca din etapa de urmarire penala un acord de recunoastere a vinovatiei, avand in vedere faptul ca pedeapsa prevazute de lege nu e mai mare de 7 ani.
Instanta de judecata poate sa confirme acordul de recunoastere perfectat.
Se poate dispune o amenda penala.Aceasta reprezinta antecedent penal.
SECŢIUNEA a 3-a
Amenda
Art. 61
Stabilirea amenzii
(1) Amenda constă în suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului.
(2) Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.
(3) Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa.
(4) Limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între:
a) 60 şi 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită numai pedeapsa amenzii;
b) 120 şi 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa mchisorii de cel mult doi ani;
c) 180 şi 300 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani.
(5) Dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa prevăzută de lege este numai amenda ori instanţa optează pentru aplicarea acestei pedepse, limitele speciale ale zilelor-amendă se pot majora cu o treime.
(6) Fracţiile stabilite de lege pentru cauzele de atenuare sau agravare a pedepsei se aplică limitelor speciale ale zilelor-amendă prevăzute în alin. (4) şi alin. (5).
Daca merge procedural gresit ajunge la condamnarea penală.
Trebuie căutată varianta prin care sa nu fie condamnat penal în circumstanțele în care este posibil acest lucru.
Posesie marijuana.
rezz121
Aproximativ acum 3 luni si jumatate am fost prins la un festival din Constanta cu 2 tigarete rulate care contineau marijuana. Cantitatea totala era undeva la ... (vezi toată discuția)