avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine și în ce condiții poate să ceară acces la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine și în ce condiții poate să ceară acces la datele din telefonul mobil al altei persoane?

Buna ziua, am un set de intrebari care pot parea banale da nu cred ca sunt:
Eu pot accesa telefonul sotiei, pot cere acesteia sa l deschida si eu sa verific datele din el?
Un cadru didactic poate cere copilului meu deblocarea telefonului si sa acceseze continutul acestuia.
Se poate considera ca un minor a dat acordul unui major de a acesa telefonul personal.
(Nu vorbim de a telefona, vorbim de a avea acces la date, informatii, naviga in meniu)
Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 19 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: OutStanding , utilizator 21:49, 20 Noiembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
NU, nu este nici legal, nici moral si nici de bun simt!
Cum sa ceri sotiei sa-i controlezi telefonul? In ce epoca va credeti? Doar securitatea asculta telefoanele sotilor si asta ca sa-i poata santaja. JENANT!
Nu va intelegeti puteti divorta dar a face asa ceva tine de ...
Cadrul didactic poate solicita copilului sa inchida telefonul si sa nu-l acceseze sau poate sa i-l confiste pana la terminarea orelor dar nu sa-l acceseze.
Acordul pentru asa ceva trebuie sa fie SCRIS si dat in cunostinta de cauza. Aveti suspiciuni atunci solicitati ajutorul organelor care au acest drept dat de lege 9copilul cumpara droguri, se prostitueaza, etc) dar altfel?
Puteti sa mi spuneti de ce prevedere legala este reglementat acest aspect.
Sa inteleg ca cel care acceseaza telefonul altei persoane savarseste o fapta penala?
Inteleg indignarea dumneavoastra si sunt cu totul de acord.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 302 din NOUL COD PENAL - Violarea secretului corespondenţei:

(1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia, precum şi divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greşeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicaţii se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost săvârşite de un funcţionar public care are obligaţia legală de a respecta secretul profesional şi confidenţialitatea informaţiilor la care are acces, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

(4) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, către o altă persoană sau către public, fără drept, a conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de aceasta din greşeală sau din întâmplare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(5) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
b) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.

(6) Deţinerea sau confecţionarea, fără drept, de mijloace specifice de interceptare ori de înregistrare a comunicaţiilor se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(7) Pentru faptele prevăzute la alin. (1), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Sa inteleg ca daca eu profesor iau telefonul unui elev si il rasfoiesc pentru a vedea daca are continut care contravine anumitor reguli savarsesc o fapta penala conf art 302 al 1?
Corect. In acord cu legea in vigoare transpusa in ROI, puteti sa ii cereti elevului sa nu accesese telefonul pe durata desfasurarii orelor de curs, cea mai aspra masura pe moment fiind de a ii restrictiona accesul la el pana la finalul orei, adica sa il confiscati. Insa este in afara legii accesarea datelor din telefonul in cauza. Nu stiu daca nu cumva problema accesarii in cazul de fata nu intra si sub incidenta GDPR, profesorul fiind angajat al institutiei de invatamant, institutia fiind la randul ei operator de DCP.

Alte discuții în legătură

Divulgarea corespondentei MihaelaaC73 MihaelaaC73 Bună ziua. Exista o lege care interzice divulgarea corespondentei purtate cu o alta persoana? In speta, o persoana doreste sa arate corespondenta purtata ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - legea violarii corespondentei Mariana Dina Mariana Dina Fratilor am intrebat si eu astazi daca stie cineva cv de legea violarii corespondentei??Se poate face plangere?? (vezi toată discuția)
Inregistrare ambientala adrianpaul169 adrianpaul169 buna-seara,as vrea sa aflu daca o inregistrare ambientala facuta de un individ oarecare cu telefonul este legala;adica daca 2 indivizi stau la povesti si unul ... (vezi toată discuția)