La noi in Asociatie, Presedintele si-a dat demisia "irevocabil si total" cu 6 luni in urma (dupa inca un an in care a functionat tot ca demisionar, deoarece si-a depus Demisia si nu vrea nimeni sa fie presedinte). De cca 6 luni Asociatia functioneaza doar cu Administrator-= firma specializata, cenzori din interior tot demisionari ) si fara presedinte. Au fost de atunci vreo 3 sedinte de Adunare generala (participa vreo 6 apartamente, se tine la a doua strigare) dar de fiecare data nu vrea nimeni sa fie Presedinte. Intrebarea mea este: Poate fi angasjata o firma SRL specializata sau o PFA cu acest obiect de activitate pentru a fi presedinte de Asociatie de proprietari? Ce solutie este pentru iesirea din acest impas si care este baza legala ? Asociatia nu este falimentara dar nici pe roze nu sta. Inca merg toate utilitatile in bloc.
Legea 230/2007 in vigoare nu permite angajarea unui presedinte din afara asociatiei de proprietari, de altfel nu exista o astfel de profesie in clasificarea ocupatiilor din Romania, COR si nici firme specializate sau PFA.
Asociatia poate fi condusa de Comitetul executiv care are atributii similare presedintelui.
Art. 18-HG 1588/2007
(7)In cazul in care presedintele se afla in imposibilitatea de a-si exercita atributiile, acestea vor fi indeplinite de catre un vicepresedinte, numit de presedintele asociatiei de proprietari dintre membrii comitetului executiv, urmand ca in termen de 90 de zile de la data cand s-a constatat indisponibilitatea sa fie convocata o adunare generala pentru a alege un nou presedinte.
Convocati trimestrial cate o AGEx, constatati ca nimeni nu vrea sa fie presedinte si continuati astfel pana cedeaza unul mai slab de inger.
Cenzor puteti angaja o firma specializata de cenzorat.
In comitetul executiv proprietarii sunt de acord sa faca parte sau nici acolo nu exista disponibilitate?
Daca nu aveti proprietari dornici sa se implice in administrarea blocului aderati la o alta asociatie de proprietari si le platiti lor serviciile de administrare si cenzorat.
ynocentta
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu se poate angaja persoana fizica sau juridica din exteriorul asociatiei de proprietari pentru a exercita responsabilitatea functiei de presedinte de asociatie de proprietari
Dispozitia in vigoare precizreaza fara echivoc L nr 230/2007
Conform dispozitii in vigoare presedintele de asociatie de proprietari obligatoriu trebuie sa detina calitatea de membru proprietar in imobilul respectiv
In comitetul executiv exista o disponibilitate limitata. Se face o AD pe an, nu vin nici macat toti cei din comitetul executiv, se tine sedinta la a doua strigare cand nu mai trebuie cvorum. (anul trecut 5 prezenti) In restul timpului se scrie mai mult pe mail si pe SMS -watsapp.
Ce sanctiuni prevede legea in cazul unui presedinte care nu este proprietar in bloc ? (si pentru presedinte si pentru asociatie) Si cine este agentul constatator pentru sanctiune ?
Cu administrarea nu sunt probleme, este firma angajata atat contabilitate cat si tehnic, 7 lei de apartament, si este toata lumea foarte multumita.
Complicat de aderat "cu forta" la o alta asociatie de proprietari... Chiar nu vad de ce conducerea de acolo ar accepta asa ceva.
Proprietarii din alta asociatie ar fi de acord cu asocierea atata timp cat le scad contributiile ptr plata salariilor si indemnizatiilor intrucat se impart la mai multi. Sanctiune ptr alegerea unui presedinte "extern" nu exista deoarece legea prevede ca acesta sa fie proprietar in "asociatie". O asociatie poate fi constituita din mai multe imobile.
Prin unirea a doua asociatii de proprietari nu scade nici o cheltuiala pentru nimeni. Administrarea se plateste per apartament (7 lei pe luna) Iar omul cu curatenia are tot asa, plata pentru scara. (fractie de salariu minim, 3 ore per zi).
Daca legea nu are nici o sanctiune, inseamna ca poate fi incalcata fara absolut nici un risc. (este o recomandare de fapt, nu o lege in adevaratul sens al cuvantului. Legile "normale" au sanctiuni pentru incalcarea lor.) Desigur, o decizie a unui asemenea presedinte poate fi contestata in instanta, dar apare si aici problema calitatii priocesuale active, in mod normal decizia poate fi contestata doar de cineva din Asociatie.
Presedinte bloc
LiliF
Buna ziua,
va rog sa imi spuneti daca un presedinte de bloc poate fi angajat din afara asociatiei de proprietari. Avem administrator, dar nu vrea nici un ... (vezi toată discuția)