avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Amortizare auto distrus
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Amortizare auto distrus

Buna ziua,

In anul 2008 s-a achizitionat pe societate un autovehicul in scopul folosirii in cadrul activitatii desfasurate. In anul 2009, in urma unui accident, acest autovehicul a fost distrus in totalitate. Se incearca recuperarea unei parti a daunei prin societatea de asigurari insa cea cea mai mare parte a sumei va fi pierduta. Ce se intampla in acest caz cu valoarea ramasa de amortizat? Autovehiculul trebuia sa fie integral amortizat tocmai in 2011.
Va multumesc anticipat pentru ajutorul oferit si astept cu interes opiniile d-voastra.
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 08:43, 28 Octombrie 2009
Art. 17 din legea 15/1994 rep
În cazul nerecuperării integrale, pe calea amortizării, a valorii de intrare a mijloacelor fixe scoase din funcţiune, agenţii economici asigură acoperirea valorii neamortizate din sumele rezultate în urma valorificării acestora. Diferenţa rămasă neacoperită se include în cheltuieli excepţionale, nedeductibile fiscal, pe o perioadă de maximum 5 ani, sau diminuează capitalurile proprii, cu respectarea dispoziţiilor legale.Durata recuperării şi anuităţile de acoperire a valorii neamortizate se stabilesc de către consiliul de administraţie al agentului economic, respectiv de responsabilul cu gestiunea patrimoniului, în cazul persoanelor juridice fără scop lucrativ, definite la art. 1 alin. 3.

codul fiscal :
(22) Prevederile Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică la calculul profitului impozabil, cu excepţia prevederilor art. 3 alin. 2 lit. a) şi ale art. 8 din aceeaşi lege.

Dupa cum vedeti, sintem in fata unui exemplu tipic de legislatie facuta fara comunicare si fara consens intre partea de fiscalitate si partea contabila .:slap:
Nu stiu ca sa va spun ; va pot spune cum as face eu : nu as considera valoarea ramasa neamortizata ca o cheltuiala neded .



Atentie la TVA care trebuie ajustat pt casare inainte de termen, cf art 149, alin 4 lid d.
in legatura cu ajustarea tva , am urmatorul punct de vedere de la care as dori sa pornim discutie :
opinia mea este ca nu se face ajustarea taxei in aceasta speta , pentru ca :

din norme cod fiscal art 128 :

(9) În sensul art. 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, nu se consideră livrare de bunuri cu plată bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, dacă sunt îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiţii:

a) bunurile nu sunt imputabile;

b) degradarea calitativă a bunurilor se datorează unor cauze obiective dovedite cu documente;

c) se face dovada că s-au distrus bunurile şi nu mai intră în circuitul economic.
______________
este vorba de un accident soldat cu distrugerea totala a bunului , si cred ca sunt intrunite cele trei conditii cumulative
______________
(10) Prevederile art. 148 şi 149 din Codul fiscal, referitoare la ajustarea dreptului de deducere, nu se aplică în situaţiile în care, conform art. 128 alin. (8) din Codul fiscal, nu se consideră că are loc o livrare de bunuri cu plată, cu excepţia casării activelor corporale fixe.
Art 149, alin 4, lit d "Ajustarea taxei deductiile se efectueaza: d) in sit in care bunul de capital isi inceteaza existenta, cu exceptia cazurilor in care se dovedeste ca respectivul bun de capital a facut obiectul unei livrari sau unei livrari catre sine pt care taxa este deductibila".
Tocmai pt ca, cf art 128, alin 8, lit b, nu este considerata livrare de bunuri se face ajustare. Daca ar fi fost considerata livrare sau livrare catre sine nu s-ar fi facut ajustare.

In ceea ce priveste deductibilitate valorii ramase neamortizate, eu o consider deductibila. Cf OMFP 576/2004 "ch inreg ca urmare a casarii sau cedarii unui mijl fix amortizabil, calculate ca diferenta intre valoarea fiscala de intrare a acestora si amortizarea fiscala, dupa caz, sunt ch efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile". De vazut Art 24, alin 22 din CF care spune ca la calculul impozitului pe profit nu se aplica prevederile legii 15/1994 (ati facut referire la el).
Tot contacoco, am reusit sa me loghez de pe user-ul meu.
Ce parere aveti despre urmatoarele precizari din Codul Fiscal:
Art. 21
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:

c) cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsă din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost încheiate contracte de asigurare, precum şi taxa pe valoarea adăugată aferentă, dacă aceasta este datorată potrivit prevederilor titlului VI. Nu intră sub incidenţa acestor prevederi stocurile şi mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamităţi naturale sau a altor cauze de forţă majoră, în condiţiile stabilite prin norme; Norme metodologice
Norme metodologice
Art. 21 al. 4 c)

41. Cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale, constatate lipsă din gestiune sau degradate şi neimputabile, inclusiv taxa pe valoarea adăugată aferentă, după caz, pentru care s-au încheiat contracte de asigurare, nu intră sub incidenţa prevederilor art. 21 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

42. În sensul prevederilor art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, cheltuielile privind stocurile şi mijloacele fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamităţi naturale sau a altor cauze de forţă majoră sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, în măsura în care acestea se găsesc situate în zone declarate, potrivit prevederilor legale speciale pentru fiecare domeniu, afectate de calamităţi naturale sau de alte cauze de forţă majoră. Totodată, sunt considerate deductibile şi cheltuielile privind stocurile şi mijloacele fixe amortizabile distruse de epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe şi în caz de război. Fenomenele sociale sau economice, conjuncturile externe şi în caz de război sunt cele prevăzute de Legea privind rezervele de stat nr. 82/1992, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Autoturismul este asigurat iar accidentul a fost un incendiu.
Dar despre prevederile Ordinului 1752/2005
Compensatii de la terti
102. - ( ) În cazul distrugerii totale sau partiale a unor imobilizari corporale, creantele sau sumele compensatorii
incasate de la terti, legate de acestea, precum si achizitionarea sau constructia ulterioara de active noi sunt
operatiuni economice distincte si trebuie inregistrate ca atare pe baza documentelor justificative.
Astfel, deprecierea activelor se evidentiaza la momentul constatarii acesteia, iar dreptul de a incasa
compensatiile se evidentiaza pe seama veniturilor conform contabilitatii de angajamente, in momentul stabilirii
acestuia.
(2) Exemple de asemenea compensatii pot fi inregistrate in urmatoarele situatii:
a) sume platite/de platit de catre companiile de asigurare pentru deprecierea sau pierderea unor imobilizari
corporale cauzata, de exemplu, de dezastre naturale sau furt;

Va multumesc tuturor pentru raspusurile primite pana acum. Au fost utile.







Alte discuții în legătură

Ajustarea valorii tva deductibile florip florip Buna ziua, In cazul casarii unui mijloc fix neamortizat integral, partea neamortizata reprezinta cheltuiala nedeductibila si se impoziteaza la calculul ... (vezi toată discuția)
Amortizare utilaje gabi1 gabi1 Buna seara, As dori sa stiu daca exista o modalitate de a casa utilaje uzate moral , dar care nu sunt amortizate integral.Va multumesc,o seara buna. (vezi toată discuția)
Lipsa mijloc fix la inventar lyly-ana lyly-ana Multumesc ,dar cred ca trebuie sa fiu mai explicita. Mijlocul fix este o prelata,s-a pierdut pur si simplu.Care e solutia? (vezi toată discuția)