avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

Buna ziua,
Firma la care lucrez este nevoita sa restranga activitatea, nu este singura, ar dori sa dea in somaj cativa angajati, iar apoi dupa o perioada, dupa ce va trece criza-asa speram toti- sa -i reangajeze. Deci se doreste angajarea acelorasi oameni.
Eu stiam ca daca se concediaza un salariat ca urmare a restrangerii activitatii, timp de un an nu are voie sa mai angajeze pe nimeni in acel post.
In situatia asta cum este corect sa se procedeze ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 16:55, 13 Octombrie 2009
Buna ziua.Ma aflu in situatia unui angajat ce urmeaza sa intru in somaj.Dupa mai multre intrebarii adresate avocatilor am inteles urmatoarele:CIM al angajatilor ce urmeaza a fi disponibilizati trebuie sa fie incheiat cu art.65.alin.1 in urma unui preaviz de 20 zile,preaviz in care acestia se vor prezenta 4 ore pe zi la serviciu.Perioada in care angajatorul nu are voie sa angajeze alte persoane pe posturile respective este de 9 luni,nu 1 an de zile.Daca in perioada de 9 luni,firma doreste reangajarea o poate face cu o scrisoare scrisa expediata catre angajatii doriti pentru reangajare.Daca in termen de 10 zile nu va primi un raspuns de la acestia atunci va putea angaja alte persoane.

Sper ca nu am gresit cu nimic.

leonora
Societatea poate reangaja pe postul respectiv imediat ce isi redreseaza activitatea, nu trebuie sa astepte un an de zile.
La concedierile colective este aceasta restrictie.
leila_sema:
1. Ce spuneti dvs. se refera numai la concedierile colective, nu individuale.
2. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 72. - (1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
(2) In situatia in care in aceasta perioada se reiau activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
(4) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.
Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului.
Totusi, revin cu precizari, anume firma mea are doar 5 angajati iar administratorul va fi nevoit sa concedieze 2 din salariati in conditiile explicate in prima intrebare. In aceasta situatie nu se poate aplica procedura cu rechemarea salariatilor dupa o perioada de cateva luni ? Desigur folosindu-se de procedura legala, scrisori si toate cele ?

Va multumesc anticipat !

Alte discuții în legătură

Conditii reangajare dupa o concediere colectiva stefania.ispirescu stefania.ispirescu Ma intereseaza care sunt conditiile de reangajare a unui angajat la firma de la care a fost disponibilizat prin concediere colectiva (inainte de terminarea ... (vezi toată discuția)
Angajare someri romicichi romicichi Exista o limitare de timp in ce priveste reangajarea unor someri la aceeasi unitate? (vezi toată discuția)
Contract individual de munca Patroi Sebastian Patroi Sebastian Am avut calitatea se salariat cu CIM pe perioada nedeterminata pana la 31.12.2009, cand societatea la care lucram a efectuat concedieri colective. La acea data ... (vezi toată discuția)