avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Închiriere apartament către ONG. Este legală ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Închiriere apartament către ONG. Este legală această acțiune?

Buna ziua,

Doresc sa fac un contract de inchiriere pentru o camera din apartamentul propriu intre mine persoana fizica si asociatia ONG la care sunt angajat si la care fac parte din Board-ul decizional. Contabila nu este sigura ca este legala aceasta actiune si imi cere un articol de lege care permite inchirierea locuintei catre o asociatie, atunci cand proprietarul este si membru si angajat in asociatie.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 14:40, 15 Decembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate. Contractul de inchiriere cu ong-ul il inregistrati la finante si pentru venitul incasat veti plati impozit.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns. Contractul cu siguranta il inregistrez la finante. Intrebarea era la nivel de asociatie in baza a ce lege este permis sa se faca acest contract de inchiriere. Mi-a cerut contabila un articol.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu trebuie ca legea sa autorizeze expres, ci sa nu intrerzica. Contabila evident nu are cunostinte juridice minimale si ar fi bine sa se abtina in a se amesteca in asemenea probleme. Pt evitarea conflictului de interese, proprietrul cu care se incheie contractul de inchiriere nu va participa la luarea deciziei de incheiere a acestui contract in cadrul organului din care face parte si se va avea grija sa fie la un pret corespunzator celui al pietei sau mai redus, nu mai mare, ca sa nu fie suspiciuni ca este o simulatie care ascunde alte intentii. Nu exista nicio interdictie legala ca un membru al asociatiei, sau chiar in organele ei de conducere si control, salariat sau nu, sa inchirieze, sa dea in comodat sau imprumut, sa doneze, sa ii faca drept de uz sau uzufruct acelui ONG. Doar ca in procesul decizional trebuie sa nu se implice ca membru al organului decizional al asociatiei, ca sa nu incalce regulile de evitare a conflictelor de interese, daca are vreun beneficiu material (ex. e in postura de vanzator sau de locator...)
Daca contractul este cu titlu gratuit nici nu il puteti inregistra la finante si nici nu trebuie. E un contract intre 2 parti. Ce treaba are contabila cu asta?
GermanAlex a scris:

Daca contractul este cu titlu gratuit ...


Cine a lansat discutia a precizat ca e vorba de un contract de inchieriere. Or, existenta unui pret, serios, este nu doar de natura, ci chiar de esenta contractului de inchiriere, deci prin definitie acesta nu poate fi decat cu titlu oneros. Daca ar fi cu titlu gratuit, s-ar numi contract de comodat.

Alte discuții în legătură

Salarii membri fondatori asociatie cristianaiorga cristianaiorga Buna seara, Cum primeste un membru fondator al unui ONG salariu? (vezi toată discuția)
Persoanele care infiinteaza un ong (asociatie) pot fi si salariate? Alexutu123 Alexutu123 Persoanele care infiinteaza un ONG (Asociatie) pot fi si salariate in cadrul acestuia? (vezi toată discuția)
Filiala suciu_diana suciu_diana Buna ziua, Potrivit OG 26/2000 o fundație nu poate înființa decât filiale. Intrebare-poate totuși să aibă, pe lângă sediul social, o alta locație ... (vezi toată discuția)