avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Recuperare certificat de nastere retinut de statul ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Recuperare certificat de nastere retinut de statul roman in 1988

Buna ziua
Am o prietena care in 1988 a migrat cu toata familia in Germania. Potrivit legislatiei de atunci la plecare li s-au retinut toate documentele de indentitate (buletine, certificaate de nastere, de casatorie, etc) ei plecand doar cu pasapoartele.
Prietena mea la nastere se numea C-L. In Germania si-a schimbat numele ramanand doar cu L (numele mamei). In 1995 s-a casatorit schimbandu-si numele in D. In 2008 a divortat dar a pastrat numele sotului, D.
Acum are un copil de 3 ani si vrea sa se recasatoreasca. Cei de acolo i-au cerut certificatul de nastere (se pare ca odata cu intrarea Romaniei in UE aceasta nu mai poate retine actele de identitate ale cetatenilor ei...)
M-am interesat la starea civila ce acte imi sunt necesare si mi s-a spus de o cerere si de o imputernicire notariala data de prietena mea pe care apoi sa o traduc si sa o legalizez. Prietena mi-a trimis imputernicirea, am tradus-o si legalizat-o si m-am dus sa depun cererea. Si a inceput calvarul: mi s-a dat o lista de documente pe care sa le duc in original, apostilate, traduse si legalizate - schimbarea initiala a numelui, certificatul de casatorie, actul de divort (din care sa reiasa ca hotararea este definitiva desi functionara de acolo nu stia daca in Germania exista sau nu aceasta "optiune"), declaratie notariala din partea prietenei cum ca si-a pastrat numele din casatorie, o imputernicire pentru mine sa depun toate actele pentru inscrierea mentiunilor, o alta imputernicire pentru mine ca sa ridic un certificat cu mentiuni...
Nu stiu ce sa fac... pe langa faptul ca trebuiesc trimise prin posta o groaza de documente originale si siguranta este foarte mica, certificatul de casatorie trebuie scos deoarece s-a retinut la divort iar costurile sunt enorme atat in Germania (cu apostilare, cu notariat) cat si aici (doar traducerea si legalizarea ma costa cam 90 lei pe pagina si sunt peste 15 pagini).
Va rog mult sa-mi dati un sfat cum sa procedez.

Alte discuții în legătură

Adeverință de celibat Alexandra Dumitru Alexandra Dumitru Adeverința de celibat necesita acea apostila de la Haga?? As vrea sa ma căsătoresc în Germania. (vezi toată discuția)
Certificat de naștere khadija 40 khadija 40 Bună ziua am și eu o întrebare va rog frumos dacă se poate . Sunt în germania și am un bebe născut aici as vrea sa îi trimit la sora mia procura ... (vezi toată discuția)
Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)