avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Cine este vinovat în cazul unei tamponări în ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Cine este vinovat în cazul unei tamponări în interiorul unui sens giratoriu a 2 vehicule aflate pe 2 benzi (banda 1 și banda 2)?

In cazul unei tamponari in interiorul unui sens giratoriu a 2 vehicule aflate pe 2 benzi, banda 1 si banda 2, cine este vinovat?

De exemplu in aceasta imagine:
[ link extern ]

Din ce zice legislatia, autovehicolul rosu, care merge inainte, incadrat pe banda 2 ar fi in ilegalitate daca autovehicolul verde de pe banda 1 vrea sa vireze la stanga.

Motivul: nu exista legislatie pentru interiorul sensurilor giratorii, singura legislatie ce am putut sa gasesc este ca nu ai voie sa stationezi in interiorul sensului giratoriu, si sensul trebuie parcurs in functie de semnul amplasat la intrarea in sens.

Nu zice nimic despre ce suntem invatati la scoala de soferi:
- Autovehicolul care intra pe banda a 2-a trebuie sa o ia inainte, la stanga, si sa intoarca (inclusiv sa faca sensul de mai multe ori daca e necesar)
- Autovehicolul care intra pe banda 1 trebuie sa o ia inainte sau la dreapta.

Problema e, ce se intampla daca autovehicolul care intra pe banda 1 vrea sa o ia la stanga, ii taie calea autovehicolului de pe banda 2 (care a intrat pe banda 2 si vrea sa mearga inainte) si autovehicolul de pe banda 2 il loveste lateral, sau vehicolul de pe banda 1 il loveste pe cel de pe banda 2 in lateral.

Cine e de vina? Cine v-a plati?

Daca ne luam dupa legislatie, autovehicolul de pe banda 2 e de vina pentru ca nu a acordat prioritate de dreapta si i-a "taiat calea" autovehicolului de pe banda 1, chiar daca la scoala de soferi (inclusi pe net peste tot) ti se explica clar ca daca vrei sa mergi inainte, la stanga, sau inapoi, te incadrezi pe banda de langa sens, daca vrei sa mergi inainte sau la dreapta, te incadrezi langa bordura (pe banda cea mai din dreapta).


Cine ar castiga un proces in instanta daca un accident de acest fel se v-a intampla? Si ce s-ar intampla daca ar fi deja un proces in desfasurarea, si legea privind aceasta problema ar fi creata?


Pe scurt, cine ar fi de vina daca intr-un sens, autovehicolul de pe banda din dreapta face tot sensul? Doresc sa stiu din punct de vedere legislativ, nu din punct de vedere ca "asa se face".
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: AzKat , utilizator 02:41, 6 August 2021
Legislatia zice asa:

Articolul 135 - HG1391/2006 regula. aplic. oug 195
Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

d) când urmează să pătrundă într-o intersecţie cu circulaţie în sens giratoriu faţă de cel care circulă în interiorul acesteia;

Sper ca ati inteles cine este vinovat de producerea accidentului.

In rest mai cititi:
Secţiunea a 3-a Reguli pentru circulaţia vehiculelor
§ 1. Poziţii în timpul mersului şi circulaţia pe benzi
Articolul 106
(1) Pe un drum public prevăzut cu minimum 3 benzi pe sens, când conducătorii a două autovehicule circulă în aceeaşi direcţie, dar pe benzi diferite, şi intenţionează să se înscrie pe banda liberă dintre ei, cel care circulă pe banda din dreapta este obligat să permită celui care vine din stânga să ocupe acea bandă.
(2) Pe drumul public cu mai multe benzi, conducătorii de autovehicule care circulă pe o bandă care se sfârşeşte, pentru a continuă deplasarea pe banda din stânga trebuie să permită trecerea vehiculelor care circulă pe acea bandă.
Articolul 107
(1) La intersecţiile prevăzute cu indicatoare şi/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcţiei de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcţiei de mers voite cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie şi sunt obligaţi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor.
(2) La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:
a) rândul de lângă bordura sau acostament, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre dreapta;
b) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga. Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga;
c) oricare dintre rânduri, cei care vor să meargă înainte.
(3) Dacă în intersecţie circulă şi tramvaie, iar spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două sau mai multe rânduri, toţi conducătorii de vehicule, indiferent de direcţia de deplasare, vor circula pe un singur rând, lăsând liber traseul tramvaiului.
(4) În cazul în care tramvaiul este oprit într-o staţie fără refugiu pentru pietoni, vehiculele trebuie să oprească în ordinea sosirii, în spatele acestuia, şi să îşi reia deplasarea numai după ce uşile tramvaiului au fost închise şi s-au asigurat că nu pun în pericol siguranţa pietonilor angajaţi în traversarea drumului public.
Articolul 108
Schimbarea direcţiei de mers prin virare la dreapta sau la stânga este interzisă în locurile unde sunt instalate indicatoare cu această semnificaţie.
Articolul 109
Dacă în apropierea unei intersecţii este instalat un indicator sau aplicat un marcaj care obliga să se circule într-o anumită direcţie, vehiculele trebuie să fie conduse numai în direcţia sau direcţiile indicate.
Articolul 110
(1) În situaţiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcţiei de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecţiei, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificaţiei acestuia.
(2) Schimbarea direcţiei de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intra într-o intersecţie circulând pe acelaşi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecţiei, fără intersectarea traiectoriei acestora.
(3) Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părţii carosabile se ocolesc prin partea dreaptă.
Articolul 111
Se interzice circulaţia participanţilor la trafic pe sectoarele de drum public la începutul cărora sunt instalate indicatoare ce interzic accesul.
Tot nu am inteles, amandoua autovehicolele se afla in sensul giratoriu in acelasi timp (nu e vorba ca urmeaza sa intre in sens, amandoua sunt deja in sens, il parcurg una langa alta).

Nu s-a produs nici un accident in cazul meu, dar din ce mi-au zis si prietenii, ar fi fost vina mea daca nu ma urcam pe sens sa il ocolesc pe domnul ce a mers la stanga de pe prima banda.

Asta e pur si simplu intrebarea, cine e de vina in caz ca cineva nu respecta indicatiile care le primesti la scoala de soferi? In legislatie nu zice nimic ca ar trebui sa faci ca la scoala de soferi, si din cate stiu legea se aplica cum e, nu "cum ar trebui sa fie".


Am postat un link extern in OP, am schitat care e problema.

Stiam deja de toate articolele din lege ce le-ati pus aici, inclusiv cel ingrosat de la inceput, dar nu are nici o treaba cu intrebarea mea.


edit: in caz ca nu am fost destul de clar, amandoi eram in sensul giratoriu in acelasi timp, eu langa sens, el langa bordura, eu vroiam sa merg tot inainte, dar respectivul mi-a taiat pur si simplu calea de pe banda de langa bordura si a mers total gresit fata de cum esti invatat la scoala de soferi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Ianuarie 2018
AzKat, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La schimbarea directiei de mers conducatorul auto trebuie sa se asigure si sa semnalizeze intentia de schimbare a benzilor.
Daca nu semnalizari cel de pe banda 1 nu are de undeanticipa directia in care intentionati sa va deplasati. Semnalizarea schimbarii dir de mers se face cu cel putin 50 m inainte de efectuarea manevrei.
Acum, la modul cum se obtine permisul de conducere si cum se conduce in RO cam toti conducatorii auto trebuie sa cashte ochii largi inainte de a efectua o manevra de schimbare a directiei de mers.
Mai bine lasi sa treaca boureanul decat sa umbli pe la asigurari cu pv si dreptatea in mana. Cam asta e filozofia mea! :)
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lasand la o parte faptul ca fiecare v-ati incadrat gresit pt directiile de mers dorite, cel de pe banda 2 trebuie sa acorde prioritate la schimbarea benzii , dupa cum vedeti , el trece de pe a doua, pe prima banda.
Subscriu la opinia lui gi-jane2, masina rosie trebuie sa acorde prioritate, intrucat schimba banda.
Ca sa aveti o imagine grafica, inchipuiti-va ca strada din sensul giratoriu e un bulevard cu ...2...3... cate benzi are, cu sens unic, si de pe care se poate iesi in diverse strazi secundare prin viraj la dreapta. Daca eu sunt pe banda 1, si continui drumul pe bulevard, iar dumneavoastra sunteti pe banda a 2-a, si vreti sa iesiti la dreapta, vine are prioritate, si de ce?

Alte discuții în legătură

Buna ziua!vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident ... AngelicaCeh AngelicaCeh Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident in sensul giratoriu ptr ca consider si sustin nevinovatia mea.Eu circulam in aceias sens de mers ... (vezi toată discuția)
Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu ... Iammaxim Iammaxim Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu înainte ultima la stânga.Incadrat pe banda 2 la ieșire am fost lovit în aripa ... (vezi toată discuția)
Legislatie: iesirea dintr-un sens giratoriu stelian222 stelian222 Am si eu o nedumerire legata de incadrarea corecta pe benzi, atunci cand iesi dintr-o intersectie cu sens giratoriu sau chiar si dintr-o intersectie ... (vezi toată discuția)