Sotul meu a murit in urma cu zece ani la varsta de 29 ani rapus de o leucemie galopanta ne apucand sa beneficieze de vre-o pensionare pe caz de bolala. Decesul a survenit la cinci zile de la aflarea diagnosticului.
Am ramas eu cu trei copii minori la acea data in varsta de 3, 5, 7ani ...in prezent 13, 15, 17 ani. A fost angajat la o firma cu casa de pensii privata care am inteles se supune legilor statului. La acea data s-a emis o decizie de pensie comform art.71, alin.2, lit. c din legea 19/2000 pentru o vechime totala de 11 ani formata din 9 ani lucrati efectiv, la care s-a adaugat o perioada asimilata de 4 ani si anume studiile superioare la zi.
Pensia este calculata pt un procent de 100% din grila de salarizare. Suma primita la acea data pt cei trei copii a fost in total de 297lei (in total)
In lege spune asa:
Art. 71. - (1) Pensia de urmaş se calculează, după caz, din:
a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă şi era în plată cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipată, pensie anticipată parţială sau ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie.
Ma intreb sotul meu in care caz s-ar fi incadrat? a) sau b) ?
Leucemia intra sau nu la boala incurabila comform legii b)..... "sau ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie."?
In cazul meu, procentul de 100% la ce s-ar fi aplicat?