avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu mi-am primit salariul. Care sunt drepturile ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu mi-am primit salariul. Care sunt drepturile angajatului în acest caz?

Buna.
Am o situatie enervanta. Este a doua zi de cand nu am primit salariul. Lucrez intr-un magazin de cadouri si seful nu vrea sa plateasca pana cand salariile noastre nu ies din vanzariile magazinului. (nu este cazul ca firma nu are bani!) . Fiiind un magazin de cadouri in ianuarie dupa sezon nu avem vanzari majore ca sa iasa banii macar pe saptamana aceasta, adica nici nu stiu cand o sa primesc salariul. In contractul de munca este stabilit ca in mijlocul si la sfarsitul lunii primim salariu. Din pacate am un act aditional in care se stabileste ca in caz daca dau demisia in 7 luni trebuie sa platesc o anumita suma pentru firma. Omul e foarte arogant, urla la angajati cand are chef fara motiv. Maine dimineata ma duc sa dau o plangere la ITM, dar m-am gandit ca pana nu primesc salariul nu mai merg la lucru. Intrebarea mea este, ca ce consecinte sunt daca fac acest lucru si ce drepturi mai am ca si angajat ca sa scap de situatia aceasta. Pentru urlat si vorbe urate pot sa ma misc spre despagubire morala?
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:06, 7 Decembrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Neplata salariului poate face obiectul unei demisii fara preaviz.

Modalitatile de actionare pentru neplata salariului pot fi :
- sesizarea ITM-ului in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- introducerea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Multumesc :)
Bună ziua,

Potrivit art. 39 din Codul muncii,
(1) Salariatul are, în principal, următoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusă.

Potrivit art. 159 din Codul muncii,
(1) Salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă.
(2) Pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.
(3) La stabilirea şi la acordarea salariului este interzisă orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală.

Art. 160
Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.
Art. 161
Salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorilor.
Art. 166
(1) Salariul se plăteşte în bani cel puţin odată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz.
(2) Plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar.
(3) Plata în natură a unei părţi din salariu, în condiţiile stabilite la art. 165, este posibilă numai dacă este prevăzută expres în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă.
(4) Întârzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Art. 171
(1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului.


În concluzie, vă recomand să vă adresaţi cu o cerere de chemare în judecată şi să solicitaţi plata salariilor restante, despăgubiri şi cheltuieli de judecată (acţiunea este scutită de plata taxei de timbru).
De asemenea, nu cred că ar fi o idee bună să absentaţi de la serviciu pentru că riscaţi să fiţi concediată disciplinar.



Ultima modificare: Vineri, 19 Ianuarie 2018
Avocat Lucia Pascaru, Avocat
Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.

Dreptul la salariu se bucură, în egală măsură, de protecţia acordată dreptului la muncă, fiind o componentă a acestuia, dar şi de protecţia acordată dreptului de proprietate, întrucât reprezintă un “bun” în sensul art. 1 din Primul Protocol adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Sub aspect probatoriu, Codul muncii prevede in mod imperativ ca plata de catre angajator a drepturilor salariale se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit, inscrisuri ce se pastreaza si se arhiveaza de catre angajator in aceleasi conditii si termene ca in cazul actelor contabile, conform legii.



Va puteti adresa instantei de judecata.

Succes.
Bună zîua avem o situație mai ciudata de fapt soția mea care este angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata la o firma din București unde angajatorul nu și a onorat niciuna din obligațiile care ii revin :nu ia plătit salariul pe luna Octombrie 2018 după care în luna Noiembrie a intrat în concediu medical suferind o Operație la un Spital din București în urma inminarii concediul medical neprimind plata acestuia nu a beneficiat pina în prezent nici de concediu de odihna nici de plata acestuia nu reușim sai inminam prelungirea concediului medical pina pe data de 12 a lunii în curs momentan am apelat la ITM și așteptăm răspuns de la dinsii dar întrebare este ce ar mai fi de făcut dacă nu se rezolva va rog dacă aveți posibilitatea sa mi raspundeti deoarece vream sa mergem mai departe

Alte discuții în legătură

Demisie Nicolas ilie Nicolas ilie Dupa cit timp pot sa depun plingere la itm ca nu miau achitat dtepturile salariale bani concediu metionind ca nu mai lucrez de 2 luni le acasta firma (vezi toată discuția)
Demisie alicemarcela alicemarcela am lucrat 10 luni intr-un bar de cartier de dimineata de la 6,30 pina seara la ora 23 doua cu doua zile si aveam contractul de munca de 4 ore ---mi-am dat ... (vezi toată discuția)
Angajator care refuza sa plateasca drepturi salariale bonaparte bonaparte am lucrat 4 ani la o firma ; acum am plecat de la ei , pana acum refuza sa imi plateasca drepturile salariale pe luna aprilie (bani , bonuri de masa , ... (vezi toată discuția)