avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu ne-a fost plătit salariul de trei luni. Cum putem ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu ne-a fost plătit salariul de trei luni. Cum putem să ne obținem drepturile?

Buna ziua ! In cadrul societatii unde imi desfasor activitatea nici un salariat nu si-a primit drepturile salariale din luna noiembrie 2017.
Patronul firmei evita intalnirea cu salariatii motivand evaziv ca nu s-au facut incasari sau alte explicatii nefondate menite sa ascunda realitatea in fapt.Cum pot salariatii sa isi recapete drepturile salariale pt care au muncit? Unde se poate reclama ?La ITM, ANAF?
Multumesc mult!!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: wizzard68 , utilizator 19:36, 27 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt:
- depunerea unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

-apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- promovarea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

2. Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.
Multumesc mult !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai intai si cea mai sigura cale, sesizati instanta de judecata, - tribunal, sectia litigii de munca, deoarece fata de reaua-credinta a angajatorului, acesta va tergiversa plata drepturilor salariale, nu uitati sa solicitati si daune. Apoi puteti sesiza si celelalte institutii! Succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In plus, plecati.

Se spune ca e criza de forta de munca ....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este o solutie "plecarea" ... si in acest caz, cel care a initiat acest topic trebuie sa-si recupereze drepturile.

Alte discuții în legătură

Cum pot sa recuperez salariile din urma de la angajator Loredana H Loredana H Bună dimineata! Va rog sa îmi spuneți cum as putea recupera salariile din urma pe care nu le-am primit,mentionez ca în momentul de fata sunt în fără ... (vezi toată discuția)
Probleme de plata angajator catre furnizor si angajati Marcela MB Marcela MB Angajatorul curent are probleme financiare mari - datorii catre furnizori si stat, contributii neplatite de 3 luni. Eu sunt in preaviz si in iulie ar trebui ... (vezi toată discuția)
Recuperare sume de la angajator aureliana_xyz aureliana_xyz Angajatorul nu mi-a platit salariul net de 3 luni, iar taxele la stat corespunzatoare salariilor nu au fost platite din luna august 2013. In ce mod ma ... (vezi toată discuția)