avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... pot reprezenta o persoana juridica in instanta?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

pot reprezenta o persoana juridica in instanta?

Sunt consilier juridic de 3 luni. pot sa reprezint in instanta societatea la care sunt angajat? mentionez ca nu sunt inscris la UCCJR.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ramona legal , utilizator 13:31, 27 Octombrie 2009
da, insa veti avea nevoie de delegatie (imputernicire de reprezentare juridica) semnata de reprezentantul societatii, cu mentiunea ca in conf.cu Art. 13 din Legea 514/2003 - (1) Consilierul juridic stagiar poate pune concluzii la judecatorie si la tribunale ca instanta de fond, la organele de urmarire penala, precum si la celelalte organe administrative cu atributii jurisdictionale.
(2) Consilierul juridic definitiv poate pune concluzii la instantele judecatoresti de toate gradele, la organele de urmarire penala, precum si la toate autoritatile si organele administrative cu atributii jurisdictionale.


consilier juridic stagiar - pana la 2 ani vechime in munca
Conform art.67 alin. (1) C.proc.civ. "partile pot sa exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar.
Mandatarul cu procura generala poate sa reprezinte in judecata pe mandant, numai daca acest drept i-a fost dat anume."
De asmeni, art.68 alin.(1) din acelasi cod, prevede ca "procura pentru exercitiul dreptului de chemare in judecata trebuie facuta prin inscris sub semnatura legalizata..."
In concluzie, reprezentantul legal al firmei unde sunteti angajat, poate delega (mandata) pe oricine doreste pentru a reprezenta fima in instanta.
Trebuie sa precizez ca, in conformitate cu prevederile Legii 514/2003(legea consilierilor juridici), "consilierul juridic asigura apararea drepturilor si intereselor legitime ...ale persoanelor juridice de drept privat, in slujba carora se afla si in conformitate cu constitutia si legile tarii."
Totodata, art.4 din aceeasi lege prevede : "Consilierul juridic in activitatea sa asigura consultanta si reprezentarea autoritatii sau institutiei publice in serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de munca".
De aici reiese faptul ca puteti reprezenta oricand in instanta firma la care sunteti angajat cu contract de munca.
Probleme pot apare in situatia in care avocatul partii adverse invoca fie exceptia calitatii dvs. de consilier juridic fie se opune posibilitatii de a pune concluzii orale (tot ca o consecinta a lipsei acestei calitati si prev. art.68 alin. (4) C.proc.civ.).
In acest sens, al calitatii de consilier juridic, art.8 din lege arata ca "Poate fi consilier juridic acela care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman si are domiciliul in Romania;
b) are exercitiul drepturilor civile si politice;
c) este licentiat al unei facultati de drept;
d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
e) nu se afla in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege",
iar art. 12 prevede:
"(1) La debutul exercitarii profesiei, consilierul juridic efectueaza obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, perioada in care are calitatea de consilier juridic stagiar.
(2) Conditiile efectuarii stagiului, asigurarea consilierului juridic indrumator, definitivarea si celelalte conditii din perioada stagiului sunt cele prevazute in legea pentru exercitarea profesiei de avocat si statutul profesional al acesteia, care se aplica in mod corespunzator.
(3) De asemenea, in ceea ce priveste definitivarea in functia de consilier juridic, pe baza vechimii in celelalte profesii juridice, se aplica in mod corespunzator prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
(4) Drepturile si obligatiile consilierului juridic stagiar sunt cele prevazute in actul de numire sau in contractul de munca, inclusiv toate celelalte drepturi ale functiei, pe perioada stagiului."
Toate aceste prevederi, desi par clare, sunt destul de ...ambigui in a defini exact ce este consilierul juridic si in ce conditii exacte are aceasta calitate.
Din interpretarea legii, ar reiesi ca inscrierea in UCCJR nu este o conditie a dobandirii calitatii de consilier juridic. In acelasi timp, prevederile privind debutul in profesie si trimiterea la legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, ma fac sa va sfatuiesc, pentru o deplina concordanta cu prevederile legale si pentru a va putea exercita fara nicio restrangere exercitiul deplin al atributelor profesiei, dar si pentru intrarea intr-o comunitate profesionala care sa va sprijine si sa va ajute in pregatire (asa ar trebui) sa faceti demersurile si sa va inscrieti in UCCJ. (prin Colegiul local)
Succes in activitate.


zaharia65_2 a scris:

Probleme pot apare in situatia in care avocatul partii adverse invoca fie exceptia calitatii dvs. de consilier juridic fie se opune posibilitatii de a pune concluzii orale (tot ca o consecinta a lipsei acestei calitati si prev. art.68 alin. (4) C.proc.civ.)

Nu exista exceptia calitatii de consilier juridic, nici reglementata legal, nici in literatura de specialitate si nici in practica judiciara. De cand exista Statutul profesiei de consilier juridic nu am intalnit avocat care sa invoce asa ceva in instanta si sper ca nici nu voi intalni, ar insemna ca in Barou se intra pe ochi frumosi.

@Andrei T

Este suficient sa aveti delegatie. Nu este necesar sa va inscrieti in UCCJR pentru a va reprezenta angajatorul in instanta.
UCCJR este o... organizatie, ca nici nu stiu cum sa-i spun, care nu face altceva decat sa adune bani de la cei dispusi sa-i arunce, practic, in buzunarul celor care o conduc. Adica, pe fereastra!

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Mereu m-am intrebat de ce se inscriu unii in UCCJR, mai ales ca respectiva organizatie nu face nimic pt membrii sai si nici n-ai vreun folos :). Presupun ca unora le gadila orgoliul si ar vrea si ei roba.
Oricum legea respectiva nu se aplica si nu cred ca se va aplica in veci. Eu am pus concluzii la toate instantele in calitate de consilier juridic pur si simplu, de la judecatorie pana la Inalte Curte si nu m-a intrebat cineva de vechime.
In schimb cei care conduc respectiva organizatie o duc foarte bine pe banii naivilor!
Bineinteles ca exista exceptia calitatii procesuale, iar avocatii care nu o invoca, precum si cei ce nu invoca prevederile art.68 alin.(4) C.pr.civ., pentru a impiedica punerea de concluzii, este foarte posibil sa fi intrat in "barou pe ochi frumosi"... Iar Legea 514, cu toate lacunele sale, este o lege in vigoare, destul de greu de aplicat insa, mai ales pentru consilierii juridici care au calitatea de functionari publici.

Alte discuții în legătură

Exercitarea profesiei de cons. jr. in domeniul privat adriannn adriannn Buna ziua. 1. Pentru practicarea profesiei de cons. jr. este obligatoriu inscrierea in tabloul cons. juridici? Textul legii 514/2003 este interpretabil, ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic versus jurisconsult ContSters98540 ContSters98540 este vreo diferenta intr cele doua denumiri? Te numesti consilier juridic numai daca esti inscris in UCCJR si ai dat examenul pentru consilier juridic ... (vezi toată discuția)
Un consilier juridic ce nu este inscris in nicio asociatie poate reprezenta institutia in fata instantelor de orice grad? aleodor27 aleodor27 Un cons. jur. cu vechime de peste 5 ani in specialitate, dar care nu a fost si nu este inscris in nicio asociatie/colegiu al cons. jur. si care isi desfasoara ... (vezi toată discuția)