Buna seara!
Am primit o instiintare de contraventie de la politia locala a unui oras din Italia, prin care mi se comunica ca am depasit viteza legala cu 14km/h pedata de 05.01.2017. Instiintarea a venit cu mai mult de un an dupa savarsirea faptei. Conform legii romane in vigoare OUG 2/2001 art 13 din dispoziții generale spune ca neinstiintarea in termen de 6 luni duce la prescrierea faptei. Intrebarea e aceasta amenda trebuie contestata sau e deja nula?
cyan
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Italia nu aplica legislatia romana in materie de contraventii, la fel cum nici Romania nu o face.
Amenda nu e nula, trebuie platita, daca vreti sa o contestati nu o puteti face decat in Italia.
Multumesc de respuns.
Totusi, fara o instiintare intr-un termen rezonabil (sa spunem 3 luni de la data producerii faptei) a procesului verbal care constatat contraventia, mi se pare un pic ciudat. Acum nu stiu legile statului italian, dar ideea e ca ar fi trebuit sa primesc mai intai procesul verbal de contraventie, iar mai apoi, in cazul in care nu raspund, sa fiu instiintat ca am de platit cu penalitati si costuri procedurale o anumita suma.
Dat fiind faptul ca am fost in vacanta in Italia, cum ar putea Statul italian (prin recuperator, ca de la el a venit scrisoarea de instiintare) sa ma sanctioneze in cazul in care nu platesc amenda?
Ce altceva as mai putea sa fac?
Statul italian va trimite omologului roman amenda si va fi bagate la impozite, nu veti mai putea plati impozitul la casa si masina pana nu platiti amenda.
Ce sa faceti, sa o platiti sau nu, este optiunea dvs.!