Buna ziua,
Ma aflu in aceasta situatie ...mama mea a murit acum 5 luni, am dezbatut succesiunea la notar cu tatal meu, s-a eliberat un certificat de mostenitor pe intreaga masa succesorala 1/4 tatal meu si 3/4 eu. . printre bunurile mostenite se enumera si 2 masini mai vechi dar functionale care sunt pe numele mamei mele.problema este ca primaria refuza sa ne inregistreze pe rol aceste masini pt a plati taxele cuvenite pe motiv ca trebuie sa fie un singur proprietar.Eu locuiesc in Sibiu iar tatal meu in Bucuresti sector 6.Notarul refuza sa faca un partaj voluntar prin care eu cedez aceste masini tatalui meu pe motiv ca ne trebuie fiscalul de la masini pentru fiecare in parte.
Cum putem rezolva acesta situatie? Deasemenea va rog sa ma ajutati cu o informatie clara din lege (art. de lege) certificatul de mostenitor reprezinta sau nu un act de proprietate dupa noul cod civil?
(1) Certificatul de moştenitor face dovada calităţii de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.
Desi nu am nicio obligatie de a formula precizari la interpretarile tendentioase date dispozitiilor din codul civil, totusi va pot face urmatoarele precizari:
Codul civil pe care-l detin eu imi spune la art 1133, faptul ca, - Certificatul de mostenitor face dovada calitatii de mostenitor, precum si a cotei sau bunurilor care se cuvin fiecarui mostenitor in parte.
Adica, in baza CM, persoana cu vocatie succesorala detine o cota exprimata generic sub forma de fractie./ bunurile sunt detinute intr-o proprietate comuna in devalmasie.
În urma realizării unui partaj, - Fiecare coproprietar devine proprietarul exclusiv al bunurilor sau, după caz, al sumelor de bani ce i-au fost atribuite, numai cu începere de la data stabilită în actul de partaj, dar nu mai devreme de data încheierii actului, în cazul împărţelii voluntare, sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti- art 680 C.civ
Exista proprietate in devalmasie, atunci cand prin efectul legii sau in temeiul unui act juridic, dreptul de proprietate apartine concomitent mai multor persoane fara ca vreuna dintre acestea sa fie titularul unei cote-parti determinate din dreptul de proprietate asupra bunului sau bunurilor comune.- art 667 C.civ
Proprietate
MateiIleana
Buna seara! In baza certificatului de mostenitor, se poate obtine titlu de proprietate, acte de proprietate pt o casa, daca nu exista, deoarece nu se faceau ... (vezi toată discuția)
Titlu proprietate
clyde2010
Cum pot obtine T.P. pentru o suprafata de faneata in baza doar a unei adeverinte de punere in posesie?
Am solicitat acest lucru primariei,dar cred ca ma cam ... (vezi toată discuția)