avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda rovigneta dupa vanzarea auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda rovigneta dupa vanzarea auto

Evenimentele pe scurt: autovehicul vandut (contract vanzare-cumparare, fisa de inmatriculare la Admin Financiara, completat pe talon “Instrainat catre X la data y”, certificat fiscal, ca asa era la momentul respectiv procedura – totul conform legii). Dupa mai multe luni de zile, vanzatorul primeste un PV de constatare a contraventiei pentru ca autovehiculul a circulat fara rovigneta, cu o amenda de 700 lei. A fost contestat procesul verbal (dosar 4729/300/2017)

JUDECATA PE FOND:

Politia a sustinut ca vanzatorul este cel care trebuie sa plateasca, pentru ca el este, in intelesul legii, utilizatorul autovehiculului (Articolul 1 alin. 1 lit.b din OG 15/2002 prezinta urmatoarea definitie: “utilizatori – persoanele fizice sau juridice inscrise in certificatul de inmatriculare, care au in proprietate sau care, dupa caz, pot folsi in baza unui drept legal vehicule inmatriculate in Romania.”). Si cum in baza de date DRPCIV figura vanzatorul, el trebuie sa achite amenda. In plus, vanzatorul trebuia sa faca cumva sa se asigure de transcrierea dreptului de proprietate (actiunea in constatare si/sau actiunea in regres).

Vanzatorul a sustinut ca definitia este o conjunctie si ca deci este vinovat cel care <este inscris in certificatul de inmatriculare> SI <are in proprietate>. Ori vanzatorul a prezentat contractul de vanzare-cumparare si hartiile de radiere de la Administratia Financiara. Deci el nu mai este utilizatorul autovehicului, in intelesul legii. In plus, nu tinea de vanzator transcrierea dreptului de proprietate (cf. Art. 11 (4) din OUG 195/2002 noul proprietar este obligat sa solicite autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, in termen de 30 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului).

Instanta de fond a retinut ca “desi petentul era inscris la rubrica “detinator” din certificatul de inmatriculare, acesta nu mai avea niciun drept legal asupra autovehiculului, pe care il instrainase la o data anterioara. In aceste conditii, instanta apreciaza ca sanctionarea petentului a fost nejustificata, acesta nemaiavand calitatea de proprietar al autovehiculului la momentul constatarii contraventiei si nici nu i se poate imputa vreo culpa in savarsirea faptei contraventionale. Instanta admite plangerea si anuleaza procesul verbal.”


APEL:

Tribunalul a retinut ca „solutia pe fond a fost corecta, autovehiculul a fost instrainat astfel incat la data savarsirii contraventiei petentul nu mai era proprietarul/utilizator. Fapta contraventionala nu consta in neplata tarifului in sine ci a circula pe drumurile nationale fara rovigneta valabila, tribunalul apreciaza ca in cazul in care se face dovada, cu un inscris inregistrat cu data certa la o institutie publica, ca vehiculul a fost instrainat anterior datei constatarii contraventiei, fostul proprietar nu poate fi subiect al raspunderii contraventionale”.

# # # # #

Intrebari:
1) Chiar se poate face actiune in constatare in astfel de cazuri, cum sustine Politia? Si ce anume ai cere in ea (ce drept anume nu arata clar actele de vanzare-cumparare)?
2) Inscrisul cu data certa inseamna un act cu stampila oricarei institutii pubilce sau trebuie sa aiba neaparat un numar de inregistrare? (pentru ca in prezent s-a schimbat modalitatea de intocmire a actelor la Admin Financiara si pun doar o stampila fara niciun numar).

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 13 Februarie 2018
AndreiMLZ, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:43, 15 Februarie 2018
Initial trebuie sa obtineti de la SPR evidenta auto document din care sa rezulte ca dv ati instrainat vehiculul la data X
In baza documentului de la SPR rezulta ca la data Y vehiculul se afla in posesiacumparatorului Y care a inteles sa nu finalizeze in termenul legal procedura de inmatriculare vehicul
Multumesc pentru raspuns.

Daca SPR inseamna "Serviciul Politie Rutiera", cred totusi ca lucrurile nu stau asa, pentru ca in momentul in care ei pot elibera un document din care sa rezulte ca am instrainat vehiculul (indiferent de data), inseamna ca celalalt (cumparatorul) a finalizat procedura de transcriere a dreptului de proprietate. Deci nu ar mai fi cazul sa imi trebuiasca un astfel de document, ca e prea tarziu.

De la momentul transferului dreptului de proprietate (data perfectarii vanzarii-cumpararii) si pana la momentul transcrierii dreptului de proprietate (in baza de date a DRPCIV, prin inmatricularea ceruta de cumparator), Politia nu stie cu certitudine cine e proprietarul de drept. Nu poate spune daca:
- este cel pe care il au ei in baza de date, sau
- este cineva care este in termenul de 30 de zile in care e obligat sa vina sa ii anunte si pe ei ca a cumparat autovehiculul (art. 11(4) din OUG195/2002), sau
- este cineva care a depasit termenul de 30 de zile in care trebuia sa vina sa ceara transcrierea (si care poate nu o sa mai vina sa o ceara niciodata).
Pur si simplu nu au aceasta informatie (care e in baza de date a ANAF-ului, care baza de date [inca] nu face schimb de informatii cu cea a DRPCIV). Daca aveau informatia, nu mai incheiau procesul verbal ...
Ei afla in care din situatii se afla abia cand/daca vine cumparatorul sa ceara transcrierea. Ori acela e momentul in care deja pe mine nu ma mai intereseaza vreo adeverinta, pentru ca dupa acel moment nici nu o sa se mai incheie vreun proces verbal pe numele meu.

Revenind la intrebarile de la sfarsitul textului, aveti idee ce rost si ce scop ar avea "actiunea in constatare" in astfel de cazuri?

Multumesc frumos.
Ultima modificare: Marți, 13 Februarie 2018
AndreiMLZ, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actiunea in constatare are scopul de a preciza concret in baza documentelor de achizitie cand a avut loc transferul dreptului de proprietate asupra vehiculului de la un proprietar la altul
Politia poate certifica in baza documentelor de vanzare cumparare data la care a fost tranzactionat vehiculul chiar daca cumparatorul nu a inteles sa parcurga procedura de inmatriculare auto
De regula,ca masura de siguranta la tranzactionarea unui vehicul,cumparatorul trebuie sa informeze oficial atat SPR evidenta auto cat si CNADNR despre aspectul ca nu mai este proprietarul vehiculului,urmarea instarinarii acestuia si se anexeaza documentul justificativ
E posibil sa fie asa cum ziceti, desi pare ciudat pentru un cetatean nu tocmai familiarizat cu birocratia: in baza carei legi/articol certifica Politia asa ceva? De ce ar elibera Politia vreun document care nu-i intra in atributii sa il elibereze? Si, mai ales, de ce s-ar gandi un cumparator de buna credinta sa se duca sa notifice Politia ca a vandut autovehiculul (presupunand ca, intr-un fel sau altul acest lucru ar evita o viitoare amenda de la CNADNR, ceea ce nu e foarte sigur, nefiind prevazut legal)?

Dar, inca o data, s-ar putea ca ce ati prezentat dvs. sa fie solutia pentu a evita procesul.
Multumesc inca o data.


AndreiMLZ a scris:


de ce s-ar gandi un cumparator de buna credinta sa se duca sa notifice Politia ca a vandut autovehiculul

Probabil ati intentionat sa faceti referire la vanzator care,ca masura de prevedere are dreptul sa informeze oficial SPR si CNADNR despre tranzactionarea dreptului de proprietate asupra vehiculului,instarinat la data X catre Y

Alte discuții în legătură

Radiere autovehicul de catre proprietar in cazul in care al n -lea cumparator refuza sa inmatriculeze vehiculul Roby1967 Roby1967 Buna ziua , Am vandut o masina in noiembrie 2017 ! la data vanzarii am incheiat act de instrainare-dobandire cu cumparatorul , act pe care am si viza de ... (vezi toată discuția)
Amenda de la cnadr dorat dorat BUNA ZIUA! Acu 2 ani am vandut masina cu contract de vanzare cumparare. persoana care a cumparat masina a vanduto la alta persoana .masina a ramas tot pe ... (vezi toată discuția)
Amenda rovineta nicolae03 nicolae03 buna ziua am vandut masina in alta localitate iar in drum spre casa noul proprietar a fost filmat pentru ca nu avea rovineta iar dupa cateva luni amenda a ... (vezi toată discuția)