Tatal dvs. a lucrat in grupa I de munca 18 ani intregi. Fractiunile de timp mai mici de 1 an nu conteaza in privinta reducerii varstei standard de pensionare pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.
Reducerile varstelor standard de pensionare se fac potrivit art. 42 si art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000, pentru stagiul de cotizare efectiv realizat in grupe de munca, stagiu care, in cazul tatalui dvs. este de 18 ani.
Confuzia apare intre stagiul despre care am scris mai sus si stagiul aferent activitatii desfasurate in grupe de munca si conditii deosebite / speciale, respectiv cei 9 ani care apar in decizia tatalui. Acesti 9 ani reprezinta, de fapt, un spor care se acorda pentru fiecare an intreg lucrat in grupa si care se adauga stagiului realizat (vechimii in munca) in vederea deschiderii drepturilor de pensie. In cazul grupei I, acest spor este de 6 luni / an.
De altfel, nu trebuie sa confundati stagiul total (sau realizat, cum scrie in decizia de pensie) cu stagiul de cotizare in grupe de munca si pentru care Legea nr. 19/2000 prevede reduceri ale varstelor standard de pensionare.
Stagiul total (realizat) cuprinde si perioadele asimilate stagiului de cotizare (armata, facultatea, somajul etc.) precum si sporul despre care am vorbit mai sus. In cazul tatalui dvs., stagiul realizat este de 42 ani, 11 luni si 9 zile.
Stagiul realizat in grupe de munca si pentru care Legea nr. 19/2000 prevede reduceri ale varstelor standard de cotizare este, tot in cazul tatalui dvs., de 18 ani (intereseaza, asa cum am aratat mai sus, doar anii intregi).
Cap. B "Pensii" - Ordinul nr. 340/2001
II. Referitor la pensia pentru limita de vârsta (Secţiunea 1 capitolul IV din lege)
2. In vederea deschiderii dreptului la pensie stagiul minim si/sau complet de cotizare prevăzut la art. 41 alin. (3) şi (4) din lege cuprinde si:
a) sporul acordat în baza legislaţiei anterioare pentru activităţi desfăşurate în grupele I şi II de munca, pana la data de 1 aprilie 2001.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
O sa va pot raspunde la aceasta intrebare dupa ce precizati data nasterii tatalui dvs.
Totul depinde, insa, de viitoarea legislatie in domeniu, tatalui dvs. i se vor deschide drepturile de pensie sub imperiul acesteia.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Tatal dvs. poate beneficia de pensie anticipata partiala cand va implini 60 de ani iar de pensie pentru limita de varsta atunci cand va implini 61 de ani, varsta standard de pensionare fiind redusa corespunzator pentru perioada lucrata in grupe de munca.
Reveniti dupa ce apare noua lege a pensiilor.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea