Octavia Turbatu a scris:
Sintetizand: montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situația în care operatorul economic autorizat ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale luând în considerare prevederile legale în baza cărora a fost întocmită și avizată documentația inițială.
Ce va face sa credeti ca nu s-a respectat acest punct? Verificarea nu contine numai ceea ce se face la dvs in apartament. Daca, de exemplu, blocul a primit avizul initial pe baza unui proiect in care scria ca la bucatarii aveti fereastra cu rama de lemn iar intre timp blocul a fost reabilitat sau in apartamentul/bucataria dvs au fost montatae ferestre in sistem termopan, ce vreti sa mai verifice din interior?! Ati schimbat fereastra cu una in sistem termopan => obligatoriu detector sau nexam gaze in acea instalatie. Si nu e singurul criteriu care se poate analiza din afara apartamentului dvs.
intrebau daca dorim detector de gaze.
Pai nu e cu forta. Nu doriti, nu-i problema, nu mai primiti gaze (se poate izola coloana respectiva). Sau poate sunteti pe electric (plita electrica), sau poate nu gatiti deloc, sau poate spatiul are alta destinatie decat locuinta si nu aveti nevoie de gaze in toate aceste cazuri (se pune dop si se sigileaza, nu exista obligatia de a instala detector). Sau poate aveti teava proprie de gaz cu centrala proprie si, deci, aveti deja detector.
Intrebarea mea este daca acesti senzori de gaze sunt legali, atata timp cat nu sunt respectate procedurile, nu se face contract individual cu pretul, marca si termenul de valabilitate a aparatelor, avand in vedere ca trebuiesc inlocuite periodic.
In caz ca vi s-au instalat detectoare wireless cu receptoare si electrovalva comuna (la intrarea in bloc, pe ramificatii, nu in apartament) e treaba asociatiei pentru ca sistemul e si pe parti comune si se plateste si la cota indiviza (e ca un mijloc fix al blocului): detectoarele per apartament iar restul pe cota indiviza. E treaba CEx sa analizeze ofertele, a presedintelui sa semneze contractul etc. Ca n-ar fi fost rau sa-l si afiseze inainte, asta e altceva, dar nu erau obligati (CEx adica).
Daca aveti detectoare cu fir si cu electrovalva locala, atunci e altceva. Dar, spre binele dvs, sper ca nu vi s-au montat din astea.
Toate detectoare au valabilitate 5 ani, asta-i norma. La unele mai noi se poate schimba doar senzorul de gaz/CO din interior dar costa cam 50% + manopera (numai de pers autorizate).
Alte oferte sigur ca erau, dar cred ca v-ati dori o firma care lucreaza in zona, care e aproape de dvs, care are in mod curent echipe in cartierul dvs. Nu e numai pretul unicul criteriu. Noi tocmai ce am instalat cu ceva mai putin de 500 de lei de apartamanent (wireless). Acum 2 ani se instalau cu 300 de lei cu electrovalva locala (care nu se mai accepta azi).
Aveti dreptate ca nu ati fost informata dinainte asupra modelului, costului, garantiei. asa ar fi trebuit sa se faca. Dar nu cred ca puteti invoca o obligatie (temei legal), eu nu vad. Asta e treaba CEx + administrator. Insa aveti dreptul sa le cereti contractul.