avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... O nelamurire - indemnizație la contract part time
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

O nelamurire - indemnizație la contract part time

Buna ziua,daca lucrez cu contract antrepriza part time cu impozit plătit de aproape un an ,pot primi indemnizație in cazul in care rămân însărcinată
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 6 Aprilie 2018
Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului - norma intreaga sau cu timp partial -, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Asadar, beneficiati de indemnizatia pentru CCC chiar daca aveti 2 ore/zi sau 4 ore/zi ori 8 ore/zi daca indepliniti conditia prevazuta de lege pentru acordarea indemnizatiei.

Baza legala este art. 2 din OUG nr.111/2010 :
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii
copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul
copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie
lunară.
...

Din interpretarea acestui articol reiese ca legiuitorul nu a conditionat acordarea indemnizatiei pentru CCC de durata timpului de munca (norma intreaga sau partiala).
Deci sa înțeleg că se poate
Da, se poate beneficia de indemnizatia pentru CCC in aceste conditii.
Buna ziua , mai am o întrebare,daca vreau să plătesc cas,având în vedere am contractul de antrepriza unde să mă duc și cam cat ar fi să plătesc fiind doi ani necotizati
Mulțumesc

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Stiu ca pentru a beneficia de indemnizatia pentru crestrea copilului trebuie ca persoana in cauza sa realizeze venituri supuse impozitelor timp de ... (vezi toată discuția)
Indemnizație crestere copil Alina elena tudose Alina elena tudose Buna seara,poate lua tatăl indemnizația crestere copil daca deține O întreprindere individuală și a realizat venituri impozabile in ultimele 12 luni ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului danyela_ng danyela_ng Buna ziua! Sunt angajata la o firma din iunie 2015 (cu un salariu brut de 1231) iar in prezent sunt insarcinata in 4 luni.Daca imi dau demisia in luna ... (vezi toată discuția)