Buna ziua,
Este legal ca ANAF sa transfere suma platita pentru stingerea unei obligatii - CAS 2017, la indicatia mea, a contributorului (cf. art. 165(1) din lg. 207/2015), si de care aveam cunostinta ca fiind stinsa, pentru stingerea altei obligatii - CAS 2013, rezultata in urma emiterii unui document fiscal de plata, mult mai tarziu, decembrie 2017, dar nu din vina mea?
Ma intereseaza, pentru ca vreau sa contest penalitatile de intarziere pe care le genereaza emiterea atat de tarzie a acestui document de plata, decembrie 2017, pentru CAS 2013, deoarece nu ma fac vinovat pentru aceasta intarziere.
Dumneavoastra aveti la cunostinta despre actul pe care l-ati formulat si semnat/insusit. Efectele se produc in baza acestui act. Ca marea majoritate a justitiabililor, dupa ce s-au semnat acte, s-au recunoscut debite (uneori chiar prescrise) , solicitati "pareri" cu privire la efectele produse de catre un act despre al carui continut numai Dvs aveti cunostinta si purtati intreaga responsabilitate.
Cu stima,
Dar nu mi-ati raspuns la intrebarea care face trimitere clara la cuprinsul legii mentionate mai sus (art. 165(1), daca este legal sau nu.
Abia dupa aceea, se pot aduce in discutie efectele produse de un act. In cazul de fata, Decizia de impunere plati CAS 2013, daca despre aceasta este vorba, nu a fost semnata, nici insusita. Acest document putea si trebuia emis de catre ANAF in 2013, pentru care atunci m-am interesat si am vrut sa platesc CAS 2013 (in interesul meu, cum platesc din 2005), nu emis acum, cu penalitati.
Transferul platilor facute pentru datorii stinse deja, pentru stingerea altora, consider ca se face fara respectarea legii si fara a fi anuntat, conf. legii. Acest lucru face ca, daca se intampla vreo greseala, aceasta isi pierde urma, in eventualitatea depistarii sau a apararii contributorului.
Valabilitatea deciziei de impunere nu impune cerinta existentei vreunui consimtamant din partea Dvs. Decizia se intocmeste si se comunica contribuabilului. (Daca a fost comunicat, cand a fost comunicata si alte conditii de valabilitate trebuiesc analizate)
Ca si perioada de emitere, Decizia se emite in interiorul termenului de prescriptie fiscala.(cat este termenul si cum se calculeaza -face obiect al unei alte discutii)
1) - Nu mi-ati raspuns la intrebare, fie si de principiu. Si nici nu o s-o faceti.
2) - Nu contest Decizia, doar cand a fost emisa. Entitatea care o emite, ANAF, chiar daca o emite in termenul de prescriptie fiscala, din neglijenta ei o face dupa 4 ani. Consecintele pentru intarziere (penalitati) nu trebuiesc suportate de contribuabil. Despre astra este vorba.
Multumesc
Dar dumneavoastra stiati de datoria din 2013 ? Balanta de Verificare ce spunea ? Aveati un sold la CAS ? L-ati punctat vreodata cu fisa platitorului ? Asta cu anuntatul se stie deja ca e o "vrajeala". Am vazut cu ochii mei la posta recomandata ANAF pe care destinatarul nu voia sa o ridice. In conditiile in care personalul ANAF la "Persoane Juridice" s-a redus considerabil, trebuie sa ne asteptam ca odata la 5 ani serverul sa fie "periat" de datornici. Astfel de "anunturi" dupa 3-4 sau chiar 5 ani vor fi din ce in ce mai dese. Este foarte clar ca statul "nu te uita". Cine crede asta pateste ca dumneavoastra. In plus orice plata la buget stinge datoria cea mai veche si nicidecum ce doriti dumneavoastra. Si aici mai urmeaza, daca plata nu e complecta, ca se sting mai intai dobanzile si penalitatile si la urma sursa. Ca la banci.