Buna Seara,
Locuim de vreo 18 ani in UK si am pus un imobil la vanzare in Romania. Am gasit un cumparator si un notar pt acte, dar am dori fondurile transferate direct intr-un cont bancar in UK. Notarul spune ca asta nu este posibil. Aveam impresia ca Romania face parte din UE, insa. Acum 3 ani am cumparat o proprietate in Spania si toate taxele, depozit, etc le-am platit dintr-un cont bancar in UK. Ma poate cineva sfatui daca asta este posibil ori trebuie sa deschidem un cont in ROM, va rog?
Este permisa si posibila plata intr-un cont deschis in UK, totusi, este mai dificil de facut dovada efectuarii platii. (situatia cu imobilul cumparat in Spania nu cred ca se aplica, daca inteleg bine speta, pentru ca ati incheiat actele in Spania si ati platit intr-un cont deschis in Spania dintr-un cont deschis in UK ori in cazul dvs incheiati actele in Romania iar pretul se achita in UK dintr-un cont deschis in Romania)
La modul generic, in situatia in care plata nu este deja facuta la momentul autentificarii contractului de vanzare-cumparare, pentru ca, totusi, proprietatea se stramuta, pentru protectia vanzatorului, in cartea funciara a imobilului poate fi notata o ipoteca legala care sa garanteze efectuarea platii pretului. Acea ipoteca se va putea radia din cartea funciara, fie pe baza declaratiei autentice a vanzatorilor, fie pe baza extrasului de cont care sa ateste creditarea contului vanzatorului cu suma datorata. In cazul in care vanzatorii nu pun la dispozitia cumparatorului acest extras de cont, codul civil permite cumparatorului sa obtina el insusi o adeverinta de la banca vanzatorilor, pentru a putea radia ipoteca legala care greveaza imobilul. Aceasta adeverinta ar fi aproape imposibil de obtinut de la o banca din UK. (nu spun ca sunteti de rea credinta, va descriu pur si simplu un worst case scenario)
Ca varianta, puteti sa faceti un contract de vanzare in care sa declarati ca sunteti de acord ca ipoteca legala pentru garantarea restului de pret sa nu se noteze in cartea funciara a imobilului, astfel cumparatorul nu ar risca sa ramana cu sarcina pe imobil.
Nu exista o dispozitie expresa in legislatia romana care sa interzica plata pretului intr-un cont deschis in afara tarii. Aveti libertatea sa indicati orice cont in care sa se plateasca pretul.
Daca insistati sa primiti pretul in contul deschis in UK, cautati alt notar.
Pe de alta parte, deschiderea unui cont dureaza 5 minute iar comisionul perceput (cel putin de unele banci) pentru virarea banilor in strainatate nu este chiar atat de impovarator. Deschiderea unui cont in Romania, (eventual chiar la banca la care are banii depusi cumparatorul) ar simplifica mult tranzactia, tranzactie (care, in acest din urma caz s-ar putea efectua instant).
Vă supărați degeaba, pentru că nu are legătură cu faptul că România este sau nu in UE. Are legătură cu zona Schengen.
Romania nu a aderat încă la zona euro, de aici aceste probleme și diferente le care le semnalați.
Inca odata, va multumesc pt raspunsuri si nu m-am suparat, doar ziceam si eu. UK nu face parte din zona Euro, deasemenea, dar poti face plati, transferuri, etc catre orice tara din lume. Deasemenea, poti primi plati, transferuri de oriunde din lume si pt orice tranzactie, desi Money Laundering officerul de la orice banca te va chema pt un interviu si dovada de unde provin banii.
Inca odata multumesc mult!