avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Împrumutul de la o persoană fizică se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Împrumutul de la o persoană fizică se tranzacționează prin bancă? Dacă da, de la ce sumă este obligatorie procedura?

Buna ziua, am doua întrebări:
1. in cazul când o persoana fizica dorește sa ia un împrumut de la alta persoana fizica suma împrumutată trebuie tranzacționată prin banca?
2. Dacă este o astfel de obligativitate (pct 1) care este suma de la care tranzacționarea împrumutului trebuie făcut prin banca?
Mulțumesc
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 17:04, 7 Aprilie 2018
Doar daca suma depășește 50.000 lei.
Si încheiat un contract de împrumut la notar.
Împrumutul depășește 50000 lei și a fost acordat fără contract notarial doar cu contract de mana încheiat între părți . Sa înțeleg ca suma era obligatorie sa fie tranzacționată prin banca?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr 70/2015, prevede ca "Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie. Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei."

Aceeași lege prevede ca plafonului zilnic de 50.000 lei/tranzacţie, în cazul operaţiunilor de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, precum şi a încasărilor/plăţilor fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei, constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni, şi se sancţionează, prin derogare de la prevederile art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu amendă de 10% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul stabilit pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 100 lei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci legal, da, era obligatoriu, cum la fel de bine era sa fi încheiat un contract în acest sens, care să constituie titlu executoriu. Mai ales că suma nu e tocmai mică.
de cand e imprumutul?

Alte discuții în legătură

Suma maxima plata numerar tranzactie imobiliara Eu-Genius Eu-Genius Buna ziua. Care este suma maxima legala care se poate plati numerar pentru o tranzactie imobiliara intre doua persoane fizice? Daca valoarea tranzactiei ... (vezi toată discuția)
E obligatoriu ca suma obținută din vânzarea unei proprietăți ... FloareaStancilor FloareaStancilor E obligatoriu ca suma obținută din vânzarea unei proprietăți să treacă prin bancă? Dacă da, conform cărei legi? (vezi toată discuția)
Tranzactii in numerar Costila Costila Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca in cazul unui contract de vanzare-cumparare intre 2 persoane fizice exista un plafon pentru incasarea platii in ... (vezi toată discuția)