avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata comision bancar Asociație de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata comision bancar Asociație de Proprietari

Bună ziua,

Se dă următoarea speță:
În urmă cu mai mulți ani (2013) am făcut o plată dublă asociației de proprietari (respectiv am plătit prin ordin de plată bancar iar soția a plătit la casieria asociației). De atunci am hotărât ca toate plățile să le fac, doar eu - prin bancă.
Astăzi, am primit o adresă/înștiințare de la asociația de proprietari prin care sunt somat să plătesc o anumită sumă de bani, reprezentând comisionul perceput de CECBank pentru plățile efectuate de mine, aferente c/val cotelor de întreținere, pe ultimii trei ani. Ei justifică că au primit mai puțini bani decât valoarea cotelor de întreținere ce erau afișate la plată și la momentul actual sunt restant față de asociație. Eu pot demonstra că am plătit exact sumele afișate pe listele de întreținere (am atât fotocopii ale tuturor listelor de întreținere (din ultimii cinci ani) cât și copii ale extraselor de cont bancar).
Până astăzi, nu mi-a fost comunicată nicio hotărâre a comitetului executiv/adunării generale cu privire la acest aspect!

Întrebările mele sunt:
* Care este cadrul legal, prin care asociația de proprietari, îmi poate imputa comisionul perceput de către bancă, pentru plățile efectuate de mine către asociația de proprietari?
* De unde pot afla dacă sumele defalcate reprezintă exact comisionul CECBank pentru plățile respective?
* Le pot solicita extrasele bancare pentru toate plățile efectuate de către mine?
* Celelalte comisioane ale băncii de cine sunt suportate?

În speranța unor răspunsuri prompte, vă mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2018
eduardvl, utilizator
Cel mai recent răspuns: eduardvl , utilizator 16:57, 12 August 2021
L nr 230/2007
Articolul 10
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
(2) La solicitarea scrisa a proprietarului, presedintele si administratorul asociatiei de proprietari au obligatia sa elibereze in scris o adeverinta prin care sa prezinte situatia cheltuielilor privind intretinerea, defalcate pe datoria de baza si penalitati, precum si modalitatea de calcul al penalitatilor.

Legiutorul a dispus norma legala
Dv urmeaza sa solicitati oficial presedintelui de asociatie sa se conformeze dispozitiei mentionate
Succes !
NU dvs trebuie sa suportati comisioanele.Daca vi le pune la plata,sa va scoata plata chitantelor pe care le cumpara pt cei care fac platile la caserie.
Nu vad de ce s-au sesizat acum,dupa 3 ani.
Un comision bancar reprezinta o cheltuiala pentru asociatie, aceasta cheltuiala trebuie distribuita locatarilor.
Cine a generat aceasta cheltuiala? Dvs., este normal ca aceasta cheltuiala sa va fie distribuita dvs.
Extras din normele de aplicare a Legii 230/2007, HG1588/2007:

"SECTIUNEA 5: Repartizarea cheltuielilor pe beneficiari
Art. 48
Cheltuielile pe beneficiari reprezinta cheltuielile aferente serviciilor de care beneficiaza in mod individual proprietarii, toti sau in parte, gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari.

Art. 49
Cheltuielile pe beneficiari sunt cheltuielile cu privire la: citirea, calculul si gestiunea consumurilor individuale de apa rece, apa calda, caldura, gaze, energie electrica, deseuri municipale; servicii cu privire la repartitoarele de costuri; chiriile spatiilor comune – boxe, casa scarii, holuri, spatiu ghena, terasa etc.; gestiunea ajutoarelor banesti; gestiunea contractelor cu caracter individual; intretinerea interfonului si a partii de instalatie din interiorul apartamentului; verificarea metrologica a contoarelor individuale de energie termica, in cazul distributiei orizontale; reviziile instalatilor interioare de gaze, apa si incalzire; alte servicii individuale catre proprietari.

Art. 50
(1)Cheltuielile pe beneficiari se repartizeaza conform valorii care revine fiecarui beneficiar in cauza.
(2)Pentru proprietarii care beneficiaza de anumite servicii si determina consumuri suplimentare, in conditiile in care nu exista nicio interdictie legala in acest sens, calcului cotei de contributie aferente cheltuielilor pe beneficiari se face conform baremelor stabilite prin normativele tehnice in vigoare sau, in lipsa acestora, conform deciziei comitetului executiv, in functie de cantitatea consumata."
Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Am propus comitetului executiv să schimbe banca - pentru că sunt bănci care nu percep nici un comision la plata/primirea unei sume de bani - doar comisionul de gestionare a contului și de retragere a numerarului din cont.
Eu nu am generat această cheltuială - banca o generează! Nu beneficiez de anumite servicii oferite de asociație, pentru a determina consumuri suplimentare! La art. 49 din HG 1588/2007 nu apare nicăieri comisioanele bancare!

Întrebarea mea este - cine suportă comisionul lunar pentru administrarea contului din bancă?
Nu am văzut niciodată să apară la cheltuielile pe beneficiari acest comision, cu toate că acest cont este din anii '90! Dacă tot sunt cheltuieli cu comisioanele bancare - atunci să fie împărțite la toți membri condominiului - nu individual!

Probabil că tot mai mulți locatari, în ultima perioadă, au început să plătească prin bancă și se strâng mai multe comisioane. Administratorul este foarte supărat că atunci când scoate bani din bancă îi este perceput un comision - și "apar" în extras toate operațiunile!!!
Nu înțeleg de ce nu schimbă banca în condițiile în care sunt deja multe asociații de proprietari la care se poate plăti prin internet cu cardul!

Consider că această problemă, în viitor, ar trebui reglementată legal - pentru a nu mai lăsa loc interpretărilor!!!
În principiu aveți dreptate vali m - eu plătesc contravaloarea chitanțierelor. Așa cum am răspuns, mai sus, dacă comisioanele bancare sunt cheltuieli comune - consider că ar trebui să fie împărțite tuturor proprietarilor.
Au solicitat doar pe ultimii 3 ani, deoarece pentru comisioanele mai vechi de 3 ani - a intervenit termenul de prescripție!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2018
eduardvl, utilizator

Alte discuții în legătură

Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari) Almaris Almaris Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. ... (vezi toată discuția)
Cine suportă comisionul bancar la plata întreținerii prin op? latka latka Am urmarit discutii mai vechi pe aceasta tema, care se termina undeva prin 2016.Din ele am tras concluzia ca si vechea lege, ca si cea noua dealtfel, au lasat ... (vezi toată discuția)
Sunt dator la asociație cu comisioane lunare pentru că plătesc întreținerea prin mobile banking. este legal ce mi se pretinde? codrutz2007 codrutz2007 Buna seara ,ma poate ajuta cineva ,platesc utilitatile ,nu la administrator ,ci prin Mobile Banking ,si aflu azi de la administrator ca sunt dator, am comision ... (vezi toată discuția)