avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... refuzul recoltarii probelor biologice de catre politist
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

refuzul recoltarii probelor biologice de catre politist

in urma testării a avut o concentratie de alcool in aerul expirat de 0,86. A refuzat recoltarea probelor biologice. După ce a constientizat gravitatea refuzului, politistul a refuzat sa il conduca la unitatea sanitara pentru prelevarea probelor biologice. Ce se poate intampla in cazul asta?
Cel mai recent răspuns: frank_kvitta , utilizator 09:51, 21 Ianuarie 2011
Dosar penal pentru conducerea unui autoturism avand in sange o alcoolemie ce depaseste limitele legale in concurs cu infractiunea de refuz recoltare probe biologice.
Nu va exista o singura infractiune , ci suntem in prezenta unui concurs real de infractiuni.
Asa incat, in loc sa-si usureze situatia, cooperand cu agentii de politie , faptuitorul si-a creat o problema suplimentara.
Obiectul raspunderii penale il constituie atat infractiunea de sustagerea de la recoltarea de probe biologice , cat si cea de conducere in stare de ebrietate.

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei
, in cazul concursului de infractiuni se poate dispune de catre instanta de judecata numai daca pedeapsa efectiv aplicata nu depaseste 2 ani .
Si , desigur, daca nu exista un antecedent penal sanctionat cu o pedeapsa mai mare de 6 luni.

Toate aceste mentiuni sunt aplicabile numai daca instanta aprecieaza ca poate exista o corectare a conduitei infractionale , fara privare de libertate.

Succes.
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
=D> Sunt perfect de acord cu Rodica.
Cea mai mare greseala pe care o fac multi este teama de recoltarea probelor biologice , insa nu isi dau seama ca "servesc" procurorului in locul unei infractiuni potentiale care eventual poate fi "corectata" printr-o recalculare , o infractiune certa care nu poate fi contestata, si anume refuzul de a accepta recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei!
B-)
asta am inteles, dar cu privire la refuzul politistului ? nu este un abuz in serviciu? are dreptul politistul sa refuze recoltarea probelor?
cristalina a scris:

asta am inteles, dar cu privire la refuzul politistului ? nu este un abuz in serviciu? are dreptul politistul sa refuze recoltarea probelor?

Descrieti mai concret actiunea politistului de a refuza sa-l conduca pe conducatorul auto la recoltarea probelor biologice?
Cred ca s-a inteles gresit. Este obligat sa-l conduca, pe conducatorul auto, pentru recoltare de probe biologice, daca concentratia de alcool, in aerul expirat este peste 0,40 (la mie).
Da, cred ca poate fi numai o abatere disciplinara, deoarece in prima faza conducatorul auto a refuzat. Depinde de probele administrate.

Alte discuții în legătură

Refuz recoltare probe biologice cosmin30 cosmin30 sunt chemat in instanta pentru fond-infractiuni privind circulatia pe drumurile publice(oug nr.195/2002);am fost oprit de un echipaj de politie -am suflat in ... (vezi toată discuția)
Ce cosencinte pot trage - alcool la volan cucoanes cucoanes [quot][/quot]am fost depistat de un echipaj de politie joi la ora 24 in urmare eram la volanul unui autoturism ce cosencinte pot trace daca am fost testat cu ... (vezi toată discuția)
Sanctiune pentru conducere sub influenta alcoolului. Soamz Soamz Buna ziua, Prietenul meu a fost prins in timp ce conducea sub influenta alcoolului. Pentru o concentratie de 0.46mg/in aer expirat, fara sa fie dus la ... (vezi toată discuția)