avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plecat la muncă în Belgia, divorțat în lipsă. Ce ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Plecat la muncă în Belgia, divorțat în lipsă. Ce ar trebui să facă?

Buna seara,am un prieten care este plecat in Belgia la munca,nu munceste cu acte,munceste cu ziua.Intre timp sotia a bagat divort s a pronuntat divortul,el nu s a prezentat ca nu era in tara,numai ca acum i a venit hartia de divort acasa in Romania,si spune asa,ca trebuie sa plateasca pensie alimentara ca au si un copil impreuna de 15 ani,si pensia alimentara din urma cu cateva luni cumulata 2600 roni.Ce e de facut in situatia de fata ptr ca el munceste cu ziua,sunt zile ca nu are de munca,abia se descurca.Ce ar trebui sa faca??

Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 08:48, 2 Mai 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara,

Dacă încă e în termen atunci să facă apel. Poate obține anularea sentinței.

Art. 480 C.p.cv. (3) În cazul în care se constată că, în mod greșit, prima instanță a soluționat procesul fără a intra în judecata fondului ori judecata s-a făcut în lipsa părții care nu a fost legal citată, instanța de apel va anula hotărârea atacată și va judeca procesul, evocând fondul. Cu toate acestea, instanța de apel va anula hotărârea atacată și va trimite cauza spre rejudecare primei instanțe sau altei instanțe egale în grad cu aceasta din aceeași circumscripție, în cazul în care părțile au solicitat în mod expres luarea acestei măsuri prin cererea de apel ori prin întâmpinare; trimiterea spre rejudecare poate fi dispusă o singură dată în cursul procesului. Dezlegarea dată problemelor de drept de către instanța de apel, precum și necesitatea administrării unor probe sunt obligatorii pentru judecătorii fondului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa declare apel in 30 zile de la primirea hotarari si sa invoce nelegalitatea sentintei.

Insa trebuie sa stie ca - chiar si rejudecand dosarul - obligatia de plata a pensiei de intretinere pt minor exista, chiar daca are sau nu venituri, atata timp cat este un adult apt de munca.

Obligatia se va calcula la venitul minim pe economie fie din Belgia, fie din Romania si se va plati retroactiv - de la data introducerii actiunii de divort - daca nu va face dovada executarii acestei obligatii.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apreciind raspunsurile pertinente si la obiect ale antevorbitorilor am si eu im mesaj pentru petemt. Copilul mananca cu sau fara decizie de instanta. Asa ne-ar convenii la toti sa avem copii dar sa-i hraneasca altii, daca se poate. Ei bine, nu se poate !
Neplata pensiei de intretinere , fosta pensie alimentara este considerata intractiune - abandon de familie si se pedepseste si penal.Art. 378 din noul cod penal. daca aceasta neplata se face cu rea-credinta." Infracţiuni contra familiei
Art. 378

Abandonul de familie

(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii. ".Asa ca nu va jucati cu focul !


Detalii: [ link extern ]
Multumesc frumos ptr timpul acordat,numai ca din ce m.am documentat am gasit ca o persoana care nu munceste trebuie sa plateasca un minimum de 125 roni pensie alimentara.Este adevarat ???

Alte discuții în legătură

Bună ziua - divort cu minor, pensie de intretinere Todireanu irina Todireanu irina Am divortat în 2016 cu un minor ,am fost deacord cu programul de vizita iar judecătorul a decis ca minorul sa primească pensie alimentara 25%din venitul lui ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita!!! cosminache123 cosminache123 Buna seara, Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pt a recupera pensia alimentara a copilului, care nu a fost platita de 1 an si 9 luni. Astept ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara MarianaBuicaru MarianaBuicaru Buna tuturor, sunt divortata si am doi copii cu fostul sot. L.am dat in judecata pentru pensia alimentara iar el nu mi.a platit decat de 3 ori, suma fiind de ... (vezi toată discuția)