Sectiunea I Drepturile si indatoririle parintilor fata de copiii minori(C.fam.)
Art. 97
Ambii parinti au aceleasi drepturi si indatoriri fata de copiii lor minori, fara a deosebi dupa cum acestia sunt din casatorie, din afara casatoriei, ori infiati.
Ei exercita drepturile lor parintesti numai in interesul copiilor.
Art. 98
Masurile privitoare la persoana si bunurile copiilor se iau de catre parinti, de comun acord.
Daca unul dintre parinti este mort, decazut din drepturile parintesti, pus sub interdictie sau, din orice imprejurare, se afla in neputinta de a-si manifesta vointa, celalalt parinte exercita singur drepturile parintesti.
Art. 99
De cate ori se iveste neantelegere intre parinti cu privire la exercitiul drepturilor sau la indeplinirea indatoririlor parintesti, autoritatea tutelara, dupa ce asculta pe parinti, hotaraste potrivit cu interesul copilului.
Art. 100
Copilul minor locuieste la parintii sai.
Daca parintii nu locuiesc impreuna, acestia vor decide, de comun acord, la care dintre ei va locui copilul.
In caz de neantelegere intre parinti, instanta judecatoreasca, ascultind autoritatea tutelara, precum si pe copil, daca acesta a implinit virsta de 10 ani, va decide, tinand seama de interesele copilului.
Art. 101
Parintii sunt datori sa ingrijeasca de copil.
Ei sunt obligati sa creasca copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit cu insusirile lui, in conformitate cu telurile statului (formulare initiala: socialist), spre a-l face folositor colectivitatii.
Art. 102
Autoritatea tutelara, poate da incuviintare copilului, la cererea acestuia, dupa implinirea virstei de 14 ani, sa-si schimbe felul invataturii ori pregatirii profesionale stabilita de parinti sau sa aiba locuinta pe care o cere desavirsirea invataturii ori pregatirii profesionale.
Art. 103
Parintii au dreptul sa ceara inapoierea copilului de la orice persoana care il tine fara drept.
Instanta judecatoreasca va respinge cererea, daca inapoierea este contrara intereselor copilului. Acesta va fi ascultat, daca a implinit virsta de 10 ani.
Art. 104
Abrogat, Legea nr. 3/1970
Art. 105
Parintii au dreptul si indatorirea de a administra bunurile copilului lor minor si de a-l reprezenta in actele civile, pana la data cand el implineste virsta de 14 ani.
Dupa implinirea virstei de 14 ani, minorul isi exercita singur drepturile si isi executa tot astfel obligatiile, insa numai cu incuviintarea prealabila a parintilor spre a-l apara impotriva abuzurilor din partea celor de-al treilea.
Art. 106
Parintele nu are nici un drept asupra bunurilor copilului si nici copilul asupra bunurilor parintelui, in afara de dreptul la mostenire si la intretinere.
Art. 107
Copilul minor este intretinut de parintii sai.
Daca minorul are un venit propriu, care nu este indestulator, parintii au indatorirea sa asigure conditiile necesare pentru cresterea, educarea, invatatura si pregatirea sa profesionala.
In caz de neantelegere, intinderea obligatiei de intretinere datorata de parinti minorului, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se vor stabili de instanta judecatoreasca cu ascultarea autoritatii tutelare.
Art. 108
Autoritatea tutelara este obligata sa exercite un control efectiv si continuu asupra felului in care parintii isi indeplinesc indatoririle privitoare la persoana si bunurile copilului.
Delegatii autoritatii tutelare au dreptul sa viziteze copiii la locuinta lor si sa se informeze pe orice cale despre felul cum acestia sunt ingrijiti, in ceea ce priveste sanatatea si dezvoltarea lor fizica, educarea, invatatura si pregatirea lor profesionala, in conformitate cu telurile Statului (nn: forma veche: statului socialist), pentru o activitate folositoare colectivitatii; la nevoie, ei vor da indrumarile necesare.
Art. 109
Daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania (nn: forma veche: Republica Populara Romana), instanta judecatoreasca, la cererea autoritatii tutelare, va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti.
Citarea parintilor si a autoritatii tutelare este obligatorie.
Art. 110
Decaderea din drepturile parintesti nu scuteste pe parinte de indatorirea de a da intretinere copilului.
Art. 111
Autoritatea tutelara va ingadui parintelui decazut din drepturile parintesti sa pastreze legaturi personale cu copilul, afara numai daca, prin asemenea legaturi, cresterea, educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului ar fi in primejdie.
Art. 112
Instanta judecatoreasca va reda parintelui decazut din drepturile parintesti exercitiul acestor drepturi, daca au incetat imprejurarile care au dus la decadere, astfel incat, prin redarea acestor drepturi, cresterea, educarea, invatatura, pregatirea profesionala si interesele patrimoniale ale copilului nu mai sunt primejduite.
Avokitten a scris:
nu va faceti iluzii ca fetitza va va fi incredintata deoarece este prea mica si este dependenta de mama deocamdata.
incercati sa faceti un proces de incredintare a minorei in baza caruia sa stabiliti clar cui ii va fi incredintata fata, apoi stabiliti programul de vizita si pensia alimentara.
nu luati fata cu forta, s-o retineti ca dati de-o mare belea. de asemenea si concubina poate fi pusa sub acuzatie daca gasiti un avocat sa ticluiti niste motive serioase, care ar exista.
s-ar putea ca mama sa nu vrea sa-i fie ei incredintat copilul...vad ca se "practica" din cate grozavii am citit si eu pe forum.
av.m.vasilescu
Nu, deci concubina mea vrea fata sunt sigur de asta, le are ea pe toate este de o " putoare rara" pe care o exemplific doar prin faptul ca eu veneam de la munca la 3 4 si atunci o trezeam(inainte de nastere chiar cu mult) iar acum si-a pastrat practicile. Intrebarea mea nu este daca dau de belea. Eu sunt un om pragmatic chiar in ciuda varstei, si daca dau de " belea " pentru fetita mea nu mi se pare o problema chiar asa de mare caci pana la urma vorbesc de copilul meu. Va multumesc de raspuns si sunt familiar cu practica " ocrotima copilul si mama " insa repet intrebarea. Nu sunt casatorit cu ea, fetita are 6 luni, nu exista actiune judecatoreasca pe rol, pot sa ii asigur conditii bune de trai la fata, pot sau nu sa iau fata la mine(ii voi da optiunea de a fi langa fata) pentru ca sunt constient si sunt de acord ca are nevoie de mama fetita. Ma repet pot lua fata la mine, si sfatuit tot de un alt avocat care l-am consultat astazi, vreau sa o iau la mine, exista ceva care sa ma impiedice legal sa fac asta? da sau nu. Daca da, care ar fi mai exact belele in care as intra(cat de specific se poate va rog). Planul meu ar fi sa astept sa faca ea primul pas sa depuna actiune judecatoreasca pe care o voi amana cat de puternic se poate prin neprezentare, prin incercarea de a introducere un numar cat mai mare de martori si probe, si prin a face inca 2 recursuri in cazul in care pierd procesul la care am inteles ca mai am dreptul. Si asa fetita mea va creste iar concubinei ii raman urmatoarele optiuni: 1. ramane langa fata isi vede de treaba si totul va fi bine(desi sa fiu sincer dupa 3 ani nu prea mai vad ce este de schimbat la ea), 2. Se duce plangand la mamica ei si incepe sa ma tarasca prin tribunale(asta daca isi permite si presupun ca nu va dura chiar asa putin), sau 3. are ea un plan al ei ca doar in strainatate se pot face bani in fine, pleaca in strainatate caz in care eu voi intenta imediat actiune judecatoreasca si voi obtine drepturile majoritare asupra fetei(lucru care mi-ar placea cel mai mult pentru ca vreau ca fata mea sa creasca intr-o lume de vis cum am crescut eu, fara parinti separati, sau si daca sunt separati fara sechele, si ea fiind mica acum ar fi bine pentru ea din punct de vedere temporal). Si as vrea sa reusesc sa solutionez totul, sa nu fiu dat la o parte din viata ei, pentru ca eu ii acord mamei drepturi totale chiar de a sta cu fetita insa ea nu va face acest lucru. Mentionez ca ea nu lucreaza si nici nu are in viitor speranta de un loc prea bun de munca sau de vreo chirie ceva caci nu are decat 11 clase si calificare de croitor care nu e o meserie cine stie ce platita. va multumesc in avans si scuzati-mi devierile de la subiect insa ma repet sunt foarte bulversat de evenimente, si ce ma intereseaza acum este daor fetita.